kalmary w sosie śmietanowym

przepis to koń roboczy. I na ucztę i na świat. To danie nadaje się również w zwykły dzień i może zaskoczyć gości oryginalnym podaniem. Cóż, fakt, że kałamarnica jest magazynem przydatnych mikro - i makroelementów, nie powiedział jeszcze, prawdopodobnie tylko leniwy.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 7 g
tłuszcze 31 % 5 g
węglowodany 25 % 4 g
105 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Mrożony groszek wyjmij z zamrażarki piętnaście minut przed rozpoczęciem gotowania, aby lekko się rozmroził.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj łodygi selera i drobno posiekaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej kawałek masła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż cebulę i seler do smażenia. Piecz przez około pięć minut, aż warzywa będą miękkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj groszek do patelni. Mieszaj i gotuj pod zamkniętą pokrywką przez dziesięć minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kalmary oczyścić z wnętrzności i skóry, uwolnić z kości. Wolę wybrać już obraną kałamarnicę, ale nadal należy ją przejrzeć pod kątem przezroczystych, elastycznych kości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój kałamarnicę wzdłuż jednej strony i rozłóż tusze wewnętrzną stroną do góry.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ostrym nożem wykonuj poprzeczne cięcia po przekątnej, uważając, aby nie przeciąć tuszy. Krok cięcia wynosi pół centymetra.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie w ten sam sposób wykonaj prostopadłe cięcia równolegle. W rezultacie na tuszy otrzymasz równą kwadratową siatkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Kalmary pokroić w trójkąty. Podczas obróbki cieplnej, dzięki takiemu krojeniu, mięso kałamarnicy pięknie zwinie się w tak zwane "szyszki".

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Kalmary włożyć na patelnię, równomiernie rozprowadzić kawałki i gotować pod zamkniętą pokrywką dosłownie przez minutę. Bardzo ważne jest przestrzeganie czasu, ponieważ kałamarnice będą szybko gotowe.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Umyj świeżą pietruszkę i koperek i wstrząśnij. Drobno posiekaj. Wlej śmietanę na patelnię, dodaj zioła,pieprz i sól do smaku. Dusić kalmary pod zamkniętą pokrywką, zanim śmietana zacznie się gotować i natychmiast zdjąć z ognia. Danie jest gotowe do podania!

kałamarnica to nie tylko cenny gatunek komercyjny, ale także sto pięćdziesiąt gramów pysznego dietetycznego mięsa.
mięso kałamarnicy jest żyznym gruntem do eksperymentów. Nie mając szczególnie wyraźnego smaku, doskonale komponuje się z dowolnymi warzywami i przyprawami.
do dekoracji tego dania proponuję oczywiście gotowany ryż z masłem. Możesz nawet ugotować osobno ryż zmieszany z kałamarnicą bezpośrednio na patelni. Okaże się coś w rodzaju risotto.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy