skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Mrożony groszek wyjmij z zamrażarki piętnaście minut przed rozpoczęciem gotowania, aby lekko się rozmroził.
Krok 2:
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Krok 3:
Umyj łodygi selera i drobno posiekaj.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej kawałek masła.
Krok 5:
Rozłóż cebulę i seler do smażenia. Piecz przez około pięć minut, aż warzywa będą miękkie.
Krok 6:
Dodaj groszek do patelni. Mieszaj i gotuj pod zamkniętą pokrywką przez dziesięć minut.
Krok 7:
Kalmary oczyścić z wnętrzności i skóry, uwolnić z kości. Wolę wybrać już obraną kałamarnicę, ale nadal należy ją przejrzeć pod kątem przezroczystych, elastycznych kości.
Krok 8:
Pokrój kałamarnicę wzdłuż jednej strony i rozłóż tusze wewnętrzną stroną do góry.
Krok 9:
Ostrym nożem wykonuj poprzeczne cięcia po przekątnej, uważając, aby nie przeciąć tuszy. Krok cięcia wynosi pół centymetra.
Krok 10:
Następnie w ten sam sposób wykonaj prostopadłe cięcia równolegle. W rezultacie na tuszy otrzymasz równą kwadratową siatkę.
Krok 11:
Kalmary pokroić w trójkąty. Podczas obróbki cieplnej, dzięki takiemu krojeniu, mięso kałamarnicy pięknie zwinie się w tak zwane "szyszki".
Krok 12:
Kalmary włożyć na patelnię, równomiernie rozprowadzić kawałki i gotować pod zamkniętą pokrywką dosłownie przez minutę. Bardzo ważne jest przestrzeganie czasu, ponieważ kałamarnice będą szybko gotowe.
Krok 13:
Umyj świeżą pietruszkę i koperek i wstrząśnij. Drobno posiekaj. Wlej śmietanę na patelnię, dodaj zioła,pieprz i sól do smaku. Dusić kalmary pod zamkniętą pokrywką, zanim śmietana zacznie się gotować i natychmiast zdjąć z ognia. Danie jest gotowe do podania!
kałamarnica to nie tylko cenny gatunek komercyjny, ale także sto pięćdziesiąt gramów pysznego dietetycznego mięsa.
mięso kałamarnicy jest żyznym gruntem do eksperymentów. Nie mając szczególnie wyraźnego smaku, doskonale komponuje się z dowolnymi warzywami i przyprawami.
do dekoracji tego dania proponuję oczywiście gotowany ryż z masłem. Możesz nawet ugotować osobno ryż zmieszany z kałamarnicą bezpośrednio na patelni. Okaże się coś w rodzaju risotto.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g