yakisoba

pyszne danie z makaronem gryczanym z wieprzowiną i warzywami. W internecie opinie na temat prawidłowego gotowania yakisoba są różne. Niektórzy piszą, że trzeba go ugotować z makaronu gryczanego (soba), inni twierdzą, że wystarczy makaron jajeczny i sos yakisoba, który składa się z sosu sojowego, cukru, wina. Nie zawracałam sobie głowy szukaniem prawdy i ugotowałam według przepisu na opakowaniu makaronu gryczanego. Nigdy wcześniej nie próbowałem makaronu gryczanego, ale bardzo podobał mi się jego smak i sposób, w jaki łączy się ze wszystkimi innymi składnikami.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 10 g
tłuszcze 10 % 5 g
węglowodany 70 % 35 g
190 kcal
IG: 31 / 66 / 3

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić yakisobę? Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój wieprzowinę w długie kostki, czosnek, paprykę i marchewkę w paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sos sojowy i czosnek do mięsa, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pozostaw do marynowania przez 20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj makaron we wrzącej osolonej wodzie do miękkości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przełóż wieprzowinę z marynatą na patelnię i smaż, mieszając, na złoty kolor, około 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj paprykę i marchewkę. Dusić mieszając przez 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wrzuć makaron do durszlaka i włóż na patelnię do mięsa i warzyw.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    SOS. Połącz sos sojowy z cukrem, wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej sos i wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dusić, mieszając, 10 minut.

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal / 100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Makaron gryczany - 348   kcal/100g

Podobne przepisy