Sałatka z wątróbką z ogórkiem i marchewką

obfita, soczysta i delikatna sałatka na każdy dzień i wakacje. Sałatka z wątróbką z piklami i marchewką to prosta sałatka z niedrogich produktów. Gotuję tę sałatkę od wielu lat na prawie każde wakacje, a w dni powszednie często na obiad jako niezależne danie.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 7 g
tłuszcze 43 % 9 g
węglowodany 24 % 5 g
128 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z wątroby z piklami i marchewką przygotuj wszystkie niezbędne produkty do sałatki. Każda wątroba jest odpowiednia zarówno dla wołowiny, jak i wieprzowiny, kurczaka. Miałem wątróbkę wieprzową. Potrzebujemy również trzech małych marchewek, dwóch cebul, dwóch dużych ogórków kiszonych, majonezu, śmietany, musztardy francuskiej, czosnku, soli i pieprzu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść wątrobę z folii i przewodów, opłucz i pokrój na małe plasterki o grubości około 1 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Można rozłożyć gotową wątrobę na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar oleju. Gdy wątroba ostygnie, pokrój ją w cienkie paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz marchewki i cebulę, moje. Marchewki do sałatki lepiej wybrać słodkie, a marynowane ogórki-mocne i chrupiące.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój pikle w cienkie paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Marchewki pokrój również w cienkie paski lub zetrzyj na koreańskiej tarce do marchwi.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie, a jeśli cebula jest duża, to ćwiartki w pierścienie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podsmaż cebulę i marchewkę na oleju słonecznikowym na małym ogniu do miękkości i ostudź.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj pikantny sos sałatkowy. Do sosu dressingowego weź majonez i śmietanę w równych proporcjach, ziarnistą musztardę, wyciśnij ząbek czosnku, trochę pieprzu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze wymieszaj sos i posmakuj soli, ponieważ majonez i musztarda Francuska już zawierają sól. Jeśli sól nie wystarczy, dodaj do smaku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W salaterce połącz wątrobę, ogórki, cebulę i marchewkę. Dodaj sos i delikatnie wymieszaj. Włóż sałatkę do lodówki i pozostaw w lodówce na około 2-3 godziny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przed podaniem udekoruj sałatkę różą cienko pokrojonego kiszonego ogórka i gałązką zieleni, możesz posypać krakersami na wierzchu i włożyć małą łyżeczkę musztardy zbożowej. Sałatka z wątroby jest gotowa.

w razie potrzeby przed podaniem do sałatki można dodać grzanki z białego chleba.

smacznego i nowych sukcesów kulinarnych!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Wątróbka jagnięca - 101   kcal/100g
  • Wołowina wołowa - 735   kcal/100g
  • Wątróbka gęsia - 412   kcal/100g
  • Wątróbka Kacza - 405   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy