skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z wątroby z piklami i marchewką przygotuj wszystkie niezbędne produkty do sałatki. Każda wątroba jest odpowiednia zarówno dla wołowiny, jak i wieprzowiny, kurczaka. Miałem wątróbkę wieprzową. Potrzebujemy również trzech małych marchewek, dwóch cebul, dwóch dużych ogórków kiszonych, majonezu, śmietany, musztardy francuskiej, czosnku, soli i pieprzu.
Krok 2:
Oczyść wątrobę z folii i przewodów, opłucz i pokrój na małe plasterki o grubości około 1 cm.
Krok 3:
Można rozłożyć gotową wątrobę na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar oleju. Gdy wątroba ostygnie, pokrój ją w cienkie paski.
Krok 4:
Obierz marchewki i cebulę, moje. Marchewki do sałatki lepiej wybrać słodkie, a marynowane ogórki-mocne i chrupiące.
Krok 5:
Pokrój pikle w cienkie paski.
Krok 6:
Marchewki pokrój również w cienkie paski lub zetrzyj na koreańskiej tarce do marchwi.
Krok 7:
Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie, a jeśli cebula jest duża, to ćwiartki w pierścienie.
Krok 8:
Podsmaż cebulę i marchewkę na oleju słonecznikowym na małym ogniu do miękkości i ostudź.
Krok 9:
Przygotuj pikantny sos sałatkowy. Do sosu dressingowego weź majonez i śmietanę w równych proporcjach, ziarnistą musztardę, wyciśnij ząbek czosnku, trochę pieprzu.
Krok 10:
Dobrze wymieszaj sos i posmakuj soli, ponieważ majonez i musztarda Francuska już zawierają sól. Jeśli sól nie wystarczy, dodaj do smaku.
Krok 11:
W salaterce połącz wątrobę, ogórki, cebulę i marchewkę. Dodaj sos i delikatnie wymieszaj. Włóż sałatkę do lodówki i pozostaw w lodówce na około 2-3 godziny.
Krok 12:
Przed podaniem udekoruj sałatkę różą cienko pokrojonego kiszonego ogórka i gałązką zieleni, możesz posypać krakersami na wierzchu i włożyć małą łyżeczkę musztardy zbożowej. Sałatka z wątroby jest gotowa.
w razie potrzeby przed podaniem do sałatki można dodać grzanki z białego chleba.
smacznego i nowych sukcesów kulinarnych!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Wątróbka jagnięca - 101 kcal/100g
- Wołowina wołowa - 735 kcal/100g
- Wątróbka gęsia - 412 kcal/100g
- Wątróbka Kacza - 405 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g