lasagne z pieczarkami z kurczaka i sosem beszamelowym

Oryginalny, apetyczny, najsmaczniejszy, na obiad! Lasagne z kurczakiem i grzybami to jedna z opcji słynnego dania kuchni włoskiej. Sos mięsny robi się z kurczaka, pieczarek i śmietany. A reszta zasady pozostaje taka sama-makaron, sos beszamelowy i dużo aromatycznego sera!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 11 g
tłuszcze 31 % 11 g
węglowodany 37 % 13 g
183 kcal
IG: 15 / 77 / 8

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić lasagne z kurczakiem, pieczarkami i sosem beszamelowym? Przygotuj produkty do bazy. Użyłem arkuszy lasagne, których nie trzeba wcześniej gotować. Możesz wziąć dowolny filet — zarówno białe, jak i czerwone mięso, mam filet z uda. Każdy, który dobrze się topi, zrobi ser. Zamiast śmietany dobrze nadaje się śmietana o zawartości tłuszczu 20%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpocznij gotowanie od sosu beszamelowego. Jak zrobić sos beszamelowy? Przygotuj jedzenie. Masło wybierz dobrej jakości, bez substytutów tłuszczu mlecznego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź małą patelnię z grubym dnem. Na małym ogniu rozpuść w nim masło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę do masła i dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cienkim strumieniem i ciągle mieszając wlej mleko do oleju. Lepiej, jeśli mleko jest ciepłe, pomoże to uniknąć pojawienia się grudek w sosie. Kontynuuj gotowanie sosu, mieszając trzepaczką, aż się zagotuje. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Stopniowo sos zgęstnieje. Zdejmij patelnię z ognia. Sos beszamelowy jest gotowy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz zajmij się sosem mięsnym. Filety umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Oczyść grzyby z brudu, wycierając je mokrą gąbką. Nie moczyć ich pod wodą, grzyby silnie wchłaniają wilgoć, przez co stają się wodniste. Pokrój grzyby na małe kawałki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej na nią olej roślinny. Ułożyć pokrojony filet, lekko podsmażyć, aż zmieni kolor.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj grzyby do mięsa, wymieszaj. Piecz kurczaka z grzybami przez około 5 minut. Następnie dodaj sól i pieprz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj śmietanę, wymieszaj. Najpierw sos będzie płynny z powodu uwolnionej wilgoci z grzybów, a następnie zacznie gęstnieć.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy sos będzie wystarczająco gęsty, wyłącz ogrzewanie. Sos mięsny jest gotowy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pozostaje zebrać lasagne. Zetrzyj ser na grubej tarce.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Weź Ognioodporne naczynie do pieczenia. Połóż kilka łyżek sosu beszamelowego na dnie. Rozłóż go równomiernie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Połóż na siebie arkusze lasagne. Jeśli używasz pasty, którą musisz ugotować, zagotuj ją zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ułóż sos mięsny z kurczaka i grzybów na arkuszach.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posyp warstwę mięsa startym serem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozłóż sos beszamelowy na wierzchu.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Następnie powtórz warstwy: arkusze lasagne, na nich sos mięsny,starty ser, sos beszamelowy itp.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozłóż tę warstwę na wierzchu resztkami sosu beszamelowego.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    I posyp startym serem.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Piecz lasagne w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 40 minut, górna warstwa powinna się dobrze zrumienić. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Wyjmij gotową lasagne i lekko ostudź. Następnie pokrój na porcje i podawaj. Smacznego!

uwielbiam i często robię lasagne. Ta opcja została wykonana po raz pierwszy. bardzo nam się podobało! Okazało się delikatniejsze niż z sosem bolońskim. Zrobię to teraz często i z kurczakiem.

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

aby podczas duszenia śmietana nie zwijała się i nie łuszczyła, wymieszaj ją wcześniej z łyżką mąki w osobnej misce, a następnie dodaj do rondla. Możesz zastąpić śmietanę śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że zawartość kalorii w naczyniu zależy od procentu tłuszczu używanej śmietany lub śmietany.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Arkusze lasagne - 337   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy