skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić lasagne z kurczakiem, pieczarkami i sosem beszamelowym? Przygotuj produkty do bazy. Użyłem arkuszy lasagne, których nie trzeba wcześniej gotować. Możesz wziąć dowolny filet — zarówno białe, jak i czerwone mięso, mam filet z uda. Każdy, który dobrze się topi, zrobi ser. Zamiast śmietany dobrze nadaje się śmietana o zawartości tłuszczu 20%.
Krok 2:
Rozpocznij gotowanie od sosu beszamelowego. Jak zrobić sos beszamelowy? Przygotuj jedzenie. Masło wybierz dobrej jakości, bez substytutów tłuszczu mlecznego.
Krok 3:
Weź małą patelnię z grubym dnem. Na małym ogniu rozpuść w nim masło.
Krok 4:
Dodaj mąkę do masła i dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Cienkim strumieniem i ciągle mieszając wlej mleko do oleju. Lepiej, jeśli mleko jest ciepłe, pomoże to uniknąć pojawienia się grudek w sosie. Kontynuuj gotowanie sosu, mieszając trzepaczką, aż się zagotuje. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Stopniowo sos zgęstnieje. Zdejmij patelnię z ognia. Sos beszamelowy jest gotowy.
Krok 6:
Teraz zajmij się sosem mięsnym. Filety umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki.
Krok 7:
Oczyść grzyby z brudu, wycierając je mokrą gąbką. Nie moczyć ich pod wodą, grzyby silnie wchłaniają wilgoć, przez co stają się wodniste. Pokrój grzyby na małe kawałki.
Krok 8:
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej na nią olej roślinny. Ułożyć pokrojony filet, lekko podsmażyć, aż zmieni kolor.
Krok 9:
Dodaj grzyby do mięsa, wymieszaj. Piecz kurczaka z grzybami przez około 5 minut. Następnie dodaj sól i pieprz.
Krok 10:
Dodaj śmietanę, wymieszaj. Najpierw sos będzie płynny z powodu uwolnionej wilgoci z grzybów, a następnie zacznie gęstnieć.
Krok 11:
Gdy sos będzie wystarczająco gęsty, wyłącz ogrzewanie. Sos mięsny jest gotowy.
Krok 12:
Pozostaje zebrać lasagne. Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 13:
Weź Ognioodporne naczynie do pieczenia. Połóż kilka łyżek sosu beszamelowego na dnie. Rozłóż go równomiernie.
Krok 14:
Połóż na siebie arkusze lasagne. Jeśli używasz pasty, którą musisz ugotować, zagotuj ją zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Krok 15:
Ułóż sos mięsny z kurczaka i grzybów na arkuszach.
Krok 16:
Posyp warstwę mięsa startym serem.
Krok 17:
Rozłóż sos beszamelowy na wierzchu.
Krok 18:
Następnie powtórz warstwy: arkusze lasagne, na nich sos mięsny,starty ser, sos beszamelowy itp.
Krok 19:
Rozłóż tę warstwę na wierzchu resztkami sosu beszamelowego.
Krok 20:
I posyp startym serem.
Krok 21:
Piecz lasagne w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 40 minut, górna warstwa powinna się dobrze zrumienić. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Wyjmij gotową lasagne i lekko ostudź. Następnie pokrój na porcje i podawaj. Smacznego!
uwielbiam i często robię lasagne. Ta opcja została wykonana po raz pierwszy. bardzo nam się podobało! Okazało się delikatniejsze niż z sosem bolońskim. Zrobię to teraz często i z kurczakiem.
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
aby podczas duszenia śmietana nie zwijała się i nie łuszczyła, wymieszaj ją wcześniej z łyżką mąki w osobnej misce, a następnie dodaj do rondla. Możesz zastąpić śmietanę śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że zawartość kalorii w naczyniu zależy od procentu tłuszczu używanej śmietany lub śmietany.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Arkusze lasagne - 337 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g