skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić słodki pilaw z rodzynkami, suszonymi morelami i suszonymi owocami? Jeszcze prostsze niż mięso! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz użyć specjalnego ryżu do pilawu lub zwykłego gotowanego na parze. Mam gotowany na parze złoty ryż. Dobrze trzyma swój kształt, nie gotuje się nawet przy długiej obróbce cieplnej. Cukier można zastąpić miodem. Oprócz tych suszonych owoców możesz dodać suszone jabłka lub gruszki, suszoną żurawinę itp.
Krok 2:
Ryż dokładnie spłucz do czystej wody. Napełnij ryż wodą i pozostaw podczas przygotowywania suszonych owoców. Przed dodaniem do patelni Wrzuć ryż na sito.
Krok 3:
Umyj wszystkie suszone owoce. Suszone morele i suszone śliwki zalać gorącą wodą i pozostawić do spęcznienia na 5-7 minut. Suszone owoce nie muszą być wypełnione wodą-wystarczy im czas smażenia i Duszenia, aby stały się miękkie.
Krok 4:
Następnie spuść wodę. Pokrój suszone śliwki i suszone morele na 2-3 części.
Krok 5:
Obierz i pokrój marchewki na małe kawałki. Jeśli marchewki nie są duże, weź 2-3 sztuki. Będzie bardzo smaczny z młodą marchewką.
Krok 6:
Na patelni lub głębokiej patelni rozgrzej masło. Włóż marchewki i smaż na małym ogniu przez 5-7 minut.
Krok 7:
Dodaj cukier lub miód, goździki, cynamon i kardamon. Smażyć, mieszając, aż marchewki będą karmelizowane. Możesz zmienić lub usunąć te przyprawy według własnych upodobań. Na przykład mielony cynamon można zastąpić całym kijem. Zamień cukier waniliowy na zwykły i dodaj wanilinę na czubku noża. Jeśli nie lubisz zapachu goździków, możesz go w ogóle nie dodawać itp.
Krok 8:
Dodaj rodzynki, suszone morele i suszone śliwki do marchwi. Wszystko wymieszaj.
Krok 9:
Dodaj umyty ryż.
Krok 10:
Napełnij wszystko wodą, aby górowała nad zadem 1-2 palcami.
Krok 11:
Przykryj patelnię pokrywką i gotuj pilaw na małym ogniu przez około 30 minut lub nieco dłużej, aż woda zostanie całkowicie wchłonięta.
Krok 12:
Usuń gotowy ryż z ognia, wymieszaj pilaw.
Krok 13:
Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw pilaw na 10-15 minut. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g