skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić kotlety, weź wieprzowinę z odrobiną smalcu. Pokrój go na kawałki i przepuść przez maszynę do mięsa. Włóż gotowe mięso mielone do miski, w której przygotujesz masę kotleta.
Krok 2:
Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i przepuść przez maszynkę do mięsa, a następnie mięso. Jeśli lubisz czuć cebulę w kotletach, możesz ją po prostu drobno posiekać. Posiekaną cebulę dodać do mielonego mięsa.
Krok 3:
Do smaku dodaj trochę soli i przypraw do mielonego mięsa. Dodaj trochę posiekanej zieleni. Dowolny. Używam posiekanego koperku. Wymieszaj całą masę.
Krok 4:
Następnie wlej wymaganą ilość semoliny do mięsa mielonego i dodaj jajko.
Krok 5:
Dobrze zagnieść mięso mielone i kilka razy ubić na dnie miski. Aby to zrobić, po prostu podnieś go rękami i mocno wrzuć do miski. Podczas ubijania masa kotleta stanie się gęstsza, a kotlety nie rozpadną się podczas formowania. Pozostaw gotowe mięso mielone na 1 godzinę. W tym czasie semolina nieco puchnie i wchłonie nadmiar wilgoci.
Krok 6:
Na osobnym talerzu wsyp bułkę tartą. Rękami uformuj małe placki i zwiń je w bułkę tartą.
Krok 7:
Rozgrzej patelnię do smażenia kotletów, aż będzie gorąca i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Umieść uformowane kotlety na rozgrzanej patelni i smaż z obu stron przez 2-3 minuty na średnim ogniu.
Krok 8:
Gotowe kotlety są apetyczne ze złotą skórką. Można je podawać z przystawką z tłuczonych ziemniaków i sałatką warzywną.
Krok 9:
Smacznego!
do przygotowania takich kotletów można użyć dowolnego rodzaju mięsa, a nawet wędlin. Aby mieć całkowitą pewność co do naturalności mięsa mielonego, polecam samemu ugotować je w domu. To nie potrwa długo.
aby uzyskać bogatszy smak, możesz dodać trochę mielonego czosnku do mielonego mięsa. Ale chociaż cebula dostępna w kompozycji jest już bardzo aromatyczna w gotowych kotletach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g