klasyczny omlet z mlekiem na patelni

niedrogie, szybkie i pyszne śniadanie dla całej rodziny! Wykonanie klasycznego omletu z mlekiem jest tak proste, że poradzi sobie nawet dziecko, podczas gdy można go podawać nie tylko osobno, ale także z różnymi nadzieniami: z serem, szynką, warzywami, surowymi lub smażonymi.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 9 g
tłuszcze 56 % 14 g
węglowodany 8 % 2 g
171 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczny omlet z mlekiem na patelni? Bardzo proste i łatwe! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Lepiej jest używać mleka i jajek w temperaturze pokojowej, ponieważ sól słabo rozpuszcza się w zimnej mieszaninie. Zamiast oleju roślinnego możesz użyć masła do smarowania patelni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij jajka do głębokiej miski. Jeśli jajka są małe, weź 4 sztuki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mleko. Wszystko posolić. Użyj drobno zmielonej soli. Duże kryształy mogą nie rozpuszczać się dobrze, a następnie chrupać na zębach

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij trzepaczką, aż będzie gładka. Nie musisz mocno ubijać mieszanki. Ogólnie rzecz biorąc, musisz spróbować wymieszać, aby na powierzchni powstało jak najmniej dużych pęcherzyków. Wystarczy, że białko i żółtko połączą się z mlekiem, a sól również się rozpuści.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Wlej mieszankę jajeczno-mleczną na patelnię. Pamiętaj, że średnica i grubość gotowego omletu zależy bezpośrednio od wielkości patelni. Mam średnicę patelni 22 cm, możesz mieć więcej lub mniej. Zmniejsz ogień do niskiego i smaż omlet przez 2-3 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie przykryj patelnię pokrywką i smaż omlet przez kolejne 3-4 minuty, aż się ugotuje.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przełóż omlet na talerz, posyp świeżymi ziołami i natychmiast podawaj, gdy jest gorący. Smacznego!

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy