skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczny omlet z mlekiem na patelni? Bardzo proste i łatwe! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Lepiej jest używać mleka i jajek w temperaturze pokojowej, ponieważ sól słabo rozpuszcza się w zimnej mieszaninie. Zamiast oleju roślinnego możesz użyć masła do smarowania patelni.
Krok 2:
Rozbij jajka do głębokiej miski. Jeśli jajka są małe, weź 4 sztuki.
Krok 3:
Wlej mleko. Wszystko posolić. Użyj drobno zmielonej soli. Duże kryształy mogą nie rozpuszczać się dobrze, a następnie chrupać na zębach
Krok 4:
Ubij trzepaczką, aż będzie gładka. Nie musisz mocno ubijać mieszanki. Ogólnie rzecz biorąc, musisz spróbować wymieszać, aby na powierzchni powstało jak najmniej dużych pęcherzyków. Wystarczy, że białko i żółtko połączą się z mlekiem, a sól również się rozpuści.
Krok 5:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Wlej mieszankę jajeczno-mleczną na patelnię. Pamiętaj, że średnica i grubość gotowego omletu zależy bezpośrednio od wielkości patelni. Mam średnicę patelni 22 cm, możesz mieć więcej lub mniej. Zmniejsz ogień do niskiego i smaż omlet przez 2-3 minuty.
Krok 6:
Następnie przykryj patelnię pokrywką i smaż omlet przez kolejne 3-4 minuty, aż się ugotuje.
Krok 7:
Przełóż omlet na talerz, posyp świeżymi ziołami i natychmiast podawaj, gdy jest gorący. Smacznego!
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g