tortille z mięsem na patelni

pyszne cienkie tortille na cieście pierogowym z mielonym mięsem! Z daleka te ciasta przypominają chebureki: ciasto jest tak samo smażone, chrupiące, a wewnątrz soczyste nadzienie mięsne. Takie ciasta można podawać na śniadanie lub zabrać ze sobą na przekąskę, bardzo wygodnie jest zabrać je w podróż lub na piknik.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 10 g
tłuszcze 37 % 19 g
węglowodany 43 % 22 g
296 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy wszystkie składniki do przygotowania tortilli z nadzieniem mięsnym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotowanie ciasta. Podgrzewamy wodę do około 30 ° C, jak na ciasto. Wbij jajko do miski, dodaj sól, wlej ocet i podgrzaną wodę. Ubij wszystkie składniki trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zaczynamy wprowadzać mąkę przesianą przez sito, zagniatamy miękkie ciasto na pierogi. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki, ale nie "zatykaj" ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny i ugniataj ciasto rękami. Przykryj ciasto folią spożywczą lub włóż do plastikowej torby i odstaw na 15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowanie nadzienia mięsnego. Cebulę obrać, umyć i pokroić na kilka części. Gotowe mięso mielone wraz z cebulą przewijamy przez maszynę do mięsa. Dodaj zmielony czarny pieprz, sól. W tym momencie możesz opcjonalnie dodać swoje ulubione przyprawy. Twardy ser zetrzyj na grubej tarce, a także dodaj do mięsa mielonego. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmujemy ciasto i ponownie je ugniatamy. Po drugim ugniataniu ciasto powinno stać się bardzo elastyczne i gładkie. Ciasto dzielimy na parzystą liczbę kawałków, ponieważ 2 kawałki odejdą na jedno ciasto. Bierzemy pierwszy kawałek, zwijamy go w cienkie ciasto, kładziemy na nim nadzienie mięsne i rozprowadzamy na całej średnicy, nie sięgając trochę po brzegi.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj drugą cienko rozwałkowaną tortillą na wierzchu i mocno ściśnij krawędzie, uwalniając powietrze. Jeśli krawędzie są bardzo grube i niechlujne, można je ostrożnie przyciąć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe ciasto smażymy z obu stron na niewielkiej ilości oleju roślinnego, aż powstanie apetyczna złota skorupa. Podczas smażenia lepiej przykryć patelnię pokrywką, aby nadzienie dobrze się ugotowało i pozostało soczyste.

tortille można traktować jako osobne danie lub jako dodatek do obiadu lub kolacji zamiast chleba. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nadzienie można bawić się i napełniać tortille ulubionymi potrawami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy