skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy wszystkie składniki do przygotowania tortilli z nadzieniem mięsnym.
Krok 2:
Przygotowanie ciasta. Podgrzewamy wodę do około 30 ° C, jak na ciasto. Wbij jajko do miski, dodaj sól, wlej ocet i podgrzaną wodę. Ubij wszystkie składniki trzepaczką.
Krok 3:
Zaczynamy wprowadzać mąkę przesianą przez sito, zagniatamy miękkie ciasto na pierogi. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki, ale nie "zatykaj" ciasta.
Krok 4:
Wlej olej roślinny i ugniataj ciasto rękami. Przykryj ciasto folią spożywczą lub włóż do plastikowej torby i odstaw na 15 minut.
Krok 5:
Gotowanie nadzienia mięsnego. Cebulę obrać, umyć i pokroić na kilka części. Gotowe mięso mielone wraz z cebulą przewijamy przez maszynę do mięsa. Dodaj zmielony czarny pieprz, sól. W tym momencie możesz opcjonalnie dodać swoje ulubione przyprawy. Twardy ser zetrzyj na grubej tarce, a także dodaj do mięsa mielonego. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 6:
Wyjmujemy ciasto i ponownie je ugniatamy. Po drugim ugniataniu ciasto powinno stać się bardzo elastyczne i gładkie. Ciasto dzielimy na parzystą liczbę kawałków, ponieważ 2 kawałki odejdą na jedno ciasto. Bierzemy pierwszy kawałek, zwijamy go w cienkie ciasto, kładziemy na nim nadzienie mięsne i rozprowadzamy na całej średnicy, nie sięgając trochę po brzegi.
Krok 7:
Przykryj drugą cienko rozwałkowaną tortillą na wierzchu i mocno ściśnij krawędzie, uwalniając powietrze. Jeśli krawędzie są bardzo grube i niechlujne, można je ostrożnie przyciąć.
Krok 8:
Gotowe ciasto smażymy z obu stron na niewielkiej ilości oleju roślinnego, aż powstanie apetyczna złota skorupa. Podczas smażenia lepiej przykryć patelnię pokrywką, aby nadzienie dobrze się ugotowało i pozostało soczyste.
tortille można traktować jako osobne danie lub jako dodatek do obiadu lub kolacji zamiast chleba. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nadzienie można bawić się i napełniać tortille ulubionymi potrawami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g