jajecznica w chlebie

Oryginalny, przepyszny, na śniadanie dla całej rodziny! Jajecznica w chlebie to świetny sposób na urozmaicenie śniadania przy użyciu tych samych potraw, co zwykle. Podawana z dodatkiem pieczonych warzyw, jajecznica zamienia się w kompletny posiłek, nie tylko smaczny, ale także zdrowy.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 61 % 19 g
węglowodany 16 % 5 g
270 kcal
IG: 40 / 60 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić jajecznicę w chlebie? Przygotuj jedzenie. Aby jajecznica była zdrowsza, smaczniejsza i bardziej aromatyczna, postanowiłem przygotować do niej przystawkę z warzyw. Ale możesz też usmażyć jajecznicę Solo. Cukinię i cukinię umyć, osuszyć, a następnie pokroić w paski. Używaj całych młodych owoców, usuń skórę z dojrzałych i usuń nasiona.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój paprykę w podobne paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój białą część pora w cienkie pierścienie. Zamiast tego możesz użyć zwykłej cebuli, pokrojonej w półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smażę jajecznicę w powolnej kuchence, ale przepis jest ogólnie przeznaczony na patelnię. Roztop masło na patelni na małym ogniu lub w misce multicookera w trybie "smażenia". Włóż do niego kawałki warzyw i boczek. Smaż warzywa z boczkiem przez kilka minut, nie powinny stać się miękkie, ale pozostać trochę chrupiące. Nie zapomnij wymieszać dekoracji.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas smażenia warzyw przygotuj chleb tostowy (lub ten, który masz) do smażenia. Ostrożnie Wytnij środek ostrym nożem, pozostawiając centymetr miąższu wzdłuż krawędzi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odsuń warzywa z boczkiem nieco na bok, a na ich miejsce połóż kromkę chleba. Po usmażeniu z jednej strony odwróć i wbij jajko na środek. Smaż naczynie, aż jajko będzie gotowe — białko powinno całkowicie się związać, a żółtko pozostanie lekko płynne. Chociaż jest to kwestia gustu, można go smażyć, aż będzie twardy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż gotowe danie na talerzu, dopraw solą i pieprzem. Uważaj — boczek jest już dobrze słony, nie przesadzaj. Podawaj jajecznicę na stole. Smacznego!

smażyłem w powolnej kuchence, ale nie jest to konieczne — możesz gotować jak zwykle na patelni.


jedyną wadą jajecznicy w tym wykonaniu jest niemożność jednoczesnego zrobienia jajecznicy dla większej liczby osób, które chcą zjeść pyszne. Chyba że smażymy boczek i warzywa osobno, a następnie pieczywo z jajkami. Następnie weź pod uwagę, że czas gotowania wydłuży się, ale niewiele.


bez bekonu? To nie ma znaczenia. Weź każdą pachnącą kiełbasę, a nawet kiełbaski — olej, nasączony nimi, nada aromaty chrupiącemu chlebowi.


warzywa wskazane w przepisie można zmieniać i zmieniać-to ile różnych smaków!

nie zamknąłem pokrywy multicookera, ponieważ lubię żółtko. A dla szybszego smażenia jajek możesz przykryć pokrywkę Multi lub patelni

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Por - 33   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy