Znajdź najlepsze wypróbowane przez czas i tradycję przepisy na klasyczny makaron carbonara na stronie trendsetterów 1000.menu. Wypróbuj opcje z guanciale (solone kawałki policzków wieprzowych) lub pancettą, serem pecorino romano lub parmezanem. Ciesz się nieśmiertelnymi klasykami kulinarnymi!
makaron carbonara to znane na całym świecie i bardzo lubiane włoskie danie. Podstawa Dania & ndash; spaghetti. Spaghetti pierwszej klasy powinno zawierać tylko mąkę i wodę. Co więcej, najlepiej wybrać produkt z mąki z pszenicy durum. Pancetta & mdash; rodzaj boczku wieprzowego gotowanego w dużej ilości przypraw. Pancettę można zastąpić guanciale (solone policzki wieprzowe) lub, w skrajnych przypadkach, wysokiej jakości szynką. Klasyczny przepis pozwala na użycie zarówno parmezanu, jak i sera pecorino. A także wypełnienie można przygotować z dodatkiem śmietany, czosnku lub samych żółtek.
pięć najczęściej używanych składników w klasycznych przepisach Carbonara:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
oliwa z oliwek | 913 | 0 | 99.8 | 0 |
Spaghetti | 338 | 12 | 1.2 | 70 |
boczek | 447 | 16 | 14 | 0 |
żółtka | 352 | 16.2 | 31.2 | 1 |
parmezan | 389 | 33 | 45 | 0 |
ciekawy przepis
:
1. Pokrój pancettę lub boczek w zgrabne kostki.
2. Zmiel ser na małe wióry.
3. Lekko ubij zawartość jajek. Dodaj połowę startego parmezanu lub pecorino i 2-3 szczypty zmielonego czarnego pieprzu. Sól do smaku.
4. Wymieszaj całą masę.
5. Posyp Pozostałe chipsy serowe mielonym czarnym pieprzem.
6. W garnku z wrzącą wodą dodaj oliwę z oliwek i ugotuj spaghetti, aż będzie Al dente.
7. Podczas gotowania spaghetti smażyć, aż pancetta (boczek) będzie ładnie zrumieniona. Zdjąć z ognia. Ostudzić.
8. Lekko podgrzej masę jajeczno-serową nad wrzącą wodą, starannie mieszając.
9. Wlać nadzienie jajeczno-serowe do schłodzonego boczku. Podgrzej trochę, ciągle mieszając i zapobiegając zwijaniu się białka.
10. Spaghetti wrzucić do durszlaka.
11. Umieść gorące spaghetti na patelni do sosu i dokładnie wymieszaj.
12. Podczas serwowania posyp pozostałą mieszanką sera i czarnego mielonego pieprzu.
pięć najszybszych klasycznych przepisów Carbonara:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
klasyczny sos carbonara | 20 min | 234 | +56 |
Spaghetti Carbonara Classic | 30 min | 387 | +203 |
klasyczny makaron carbonara z boczkiem i śmietaną | 35 min | 93 | +459 |
przydatne wskazówki:
• jeśli dodasz trochę czerwonego wina podczas pieczenia pancetty, Carbonara uzyska niezapomniany smak.
• Pasta Carbonara będzie miała bogatszy smak, jeśli zmieszasz kilka rodzajów sera.