występuje również w Morzu Śródziemnym i Morzu Czarnym. Makrela to bardzo piękna ryba o wrzecionowatym ciele i potężnym ogonie w kształcie półksiężyca. Krewnymi makreli są tuńczyki i pelamidy.
makrela lub makrela jest bardzo cenną rybą i jest bardzo szeroko stosowana w przemyśle spożywczym. Ryba ta trafia do sieci handlowej zarówno w postaci świeżej, jak i świeżo mrożonej, wędzonej, solonej oraz w postaci konserw. Mięso makreli jest tłuste, bogate w witaminy. Makrela ma bardzo mało małych kości. Dlatego robi doskonały filet. Delikatne i smaczne mięso w kuchni służy do przygotowywania różnych potraw. Należy pamiętać, że szczególnie smaczne dania pochodzą ze świeżej, świeżo złowionej makreli. W kuchni różnych narodów są różne
dania z makreli
smażone. Ta ryba jest szczególnie smaczna w gęstej panierce jajecznej lub testowej.
jeśli gotujemy w domu, to są nieskomplikowane
przepisy z makrelą
, na przykład gotowanie fricase z tej ryby. Przepisy na makrele radzą gotować w ten sposób. Filety rybne kroi się na kawałki i gotuje w niewielkiej ilości wody. Gotowane oddzielnie
marchew
,
zielony groszek
, cebula i
seler
. Do bulionu rybnego i warzywnego dodaje się mąkę i
masło
. Gotowy sos doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem makrela jest układana na naczyniu, obok niej umieszcza się gotowane
warzywa
, całość polać sosem i posypać posiekaną natką pietruszki. Okazuje się bardzo smaczny.
należy jednak pamiętać, że pomimo wszystkich swoich korzystnych właściwości mięso makreli ma tendencję do łatwego gromadzenia rtęci. Dlatego nie zaleca się spożywania mięsa makreli często i w dużych ilościach.
97 kcal
40 minutes
Niezwykle smaczne danie dla szczególnie pracowitych gospodyń domowych! Barbara
150 kcal
1 hour30 minutes
Sałatka z wędzoną rybą-niezwykłe połączenie i jasny smak! Sałatka z wędzonej
179 kcal
2 hours30 minutes
Smażona ryba z rumianą skórką i miękkim, soczystym filetem! Smażona makrela
105 kcal
1 hour40 minutes
Zafunduj sobie pyszną rybę! Proste, a co najważniejsze-przydatne!
113 kcal
2 hours30 minutes
Urozmaic rodzinne menu daniami rybnymi! Makrela pieczona w piekarniku z
81 kcal
1 hour
Niezwykły smak i wygląd tego jedzenia nie pozostawi absolutnie nikogo obojętnym!
105 kcal
5 hours
Możesz palić ryby w domu, nie jest to trudne! Wędzona makrela w domu okazuje się
Powiązane i dodatkowe kategorie: