burgundzka wołowina na Nowy Rok

Oryginalny, pachnący, pikantny, na wakacje! Burgundzka wołowina to słynne danie kuchni francuskiej, które idealnie nadaje się na gorąco na Nowy Rok. Łączy miękkie mięso z aromatycznym sosem. Gotuj przez długi czas, ale wynik przekroczy Twoje oczekiwania!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 8 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 28 % 5 g
124 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić burgundzką wołowinę na Nowy Rok? Przygotuj składniki. Weź wołowinę z miękkich części-łopatki lub szyi. Wybierz najmniejsze pieczarki, zamiast szalotki odpowiednia jest zwykła cebula. Możesz wziąć bulion warzywny lub użyć wrzącej wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój boczek na małe kawałki. Umyj wołowinę i osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli jej usmażyć — będzie duszona. Pokrój mięso na średnie kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz marchewki i cebulę. Umyj i osusz pieczarki. Pokrój marchewki na małe kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź odpowiednią patelnię z grubym dnem, w której będziesz gotować danie. Smaż w nim boczek przez około 4 minuty na średnim ogniu z dodatkiem oliwy z oliwek i masła. Wyjmij boczek z patelni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie włóż wołowinę do rondla i smaż, mieszając, na tłuszczu pozostałym po boczku, aż będzie złoty. Przenieś mięso na boczek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie w tym samym oleju usmaż warzywa i pieczarki. Przenieś je do osobnego naczynia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelnię włóż mięso i boczek, sól, pieprz, dodaj mąkę i wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej wino i trochę bulionu do mięsa, aby mięso było w połowie pokryte płynem. Zwróć szczególną uwagę na wybór wina — nada potrawie swój aromat. Dlatego nie oszczędzaj na tym, kupuj wysokiej jakości i smaczne wino.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj koncentrat pomidorowy, czosnek zmiażdżony nożem, liść laurowy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie ułóż smażone marchewki, cebulę i grzyby. Wymieszać. Wlać pozostały bulion.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj gałązki tymianku, pietruszkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Doprowadzić wszystko do wrzenia, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 2,5-3 godziny. Podawaj gotowe mięso z ziemniakami lub ryżem. Smacznego!

jak pyszne są dania duszone (duszone) w winie z aromatycznymi ziołami! Od dawna marzyłem o burgundzkiej wołowinie. Zniechęcała ogromna ilość składników, długi proces gotowania i brak jednego dokładnego przepisu.
w rezultacie, przeglądając kilka różnych źródeł, zdecydowałem się na przepis o średniej prostocie, który nie zawiera osobno przygotowanego sosu grzybowego.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal / 100g
  • Wołowina jest tłusta - 171   kcal/100g
  • Chuda wołowina - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal / 100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal / 100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal / 100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal / 100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g

Podobne przepisy