skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić burgundzką wołowinę na Nowy Rok? Przygotuj składniki. Weź wołowinę z miękkich części-łopatki lub szyi. Wybierz najmniejsze pieczarki, zamiast szalotki odpowiednia jest zwykła cebula. Możesz wziąć bulion warzywny lub użyć wrzącej wody.
Krok 2:
Pokrój boczek na małe kawałki. Umyj wołowinę i osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli jej usmażyć — będzie duszona. Pokrój mięso na średnie kawałki.
Krok 3:
Obierz marchewki i cebulę. Umyj i osusz pieczarki. Pokrój marchewki na małe kostki.
Krok 4:
Weź odpowiednią patelnię z grubym dnem, w której będziesz gotować danie. Smaż w nim boczek przez około 4 minuty na średnim ogniu z dodatkiem oliwy z oliwek i masła. Wyjmij boczek z patelni.
Krok 5:
Następnie włóż wołowinę do rondla i smaż, mieszając, na tłuszczu pozostałym po boczku, aż będzie złoty. Przenieś mięso na boczek.
Krok 6:
Następnie w tym samym oleju usmaż warzywa i pieczarki. Przenieś je do osobnego naczynia.
Krok 7:
Na patelnię włóż mięso i boczek, sól, pieprz, dodaj mąkę i wymieszaj.
Krok 8:
Wlej wino i trochę bulionu do mięsa, aby mięso było w połowie pokryte płynem. Zwróć szczególną uwagę na wybór wina — nada potrawie swój aromat. Dlatego nie oszczędzaj na tym, kupuj wysokiej jakości i smaczne wino.
Krok 9:
Dodaj koncentrat pomidorowy, czosnek zmiażdżony nożem, liść laurowy.
Krok 10:
Następnie ułóż smażone marchewki, cebulę i grzyby. Wymieszać. Wlać pozostały bulion.
Krok 11:
Dodaj gałązki tymianku, pietruszkę.
Krok 12:
Doprowadzić wszystko do wrzenia, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 2,5-3 godziny. Podawaj gotowe mięso z ziemniakami lub ryżem. Smacznego!
jak pyszne są dania duszone (duszone) w winie z aromatycznymi ziołami! Od dawna marzyłem o burgundzkiej wołowinie. Zniechęcała ogromna ilość składników, długi proces gotowania i brak jednego dokładnego przepisu.
w rezultacie, przeglądając kilka różnych źródeł, zdecydowałem się na przepis o średniej prostocie, który nie zawiera osobno przygotowanego sosu grzybowego.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal / 100g
- Wołowina jest tłusta - 171 kcal/100g
- Chuda wołowina - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal / 100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal / 100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal / 100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal / 100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g