skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz składniki. Aby ugotować jagnięcinę z ciecierzycą, potrzebujemy: 300 g ciecierzycy; 250 g pulpy jagnięcej; 30 g tłuszczu jagnięcego; 1 marchewka; 1 cebula; ½ łyżeczki. mielona kolendra; ¼ łyżeczki. chmiel-suneli; ¼ łyżeczki. papryka; ½ łyżeczki. sól; szczypta czarnego mielonego pieprzu.
Krok 2:
Ciecierzycę wstępnie spłukać do czystej wody i moczyć przez 4-5 godzin w ciepłej wodzie lub najlepiej przez noc.
Krok 3:
Umyj jagnięcinę. Oddziel tłuszcz od mięsa i pokrój w drobną kostkę.
Krok 4:
Pokrój mięso na małe kawałki.
Krok 5:
Obierz marchewki i pokrój w duże kostki.
Krok 6:
Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.
Krok 7:
W kotle lub garnku z grubym dnem rozpuść tłuszcz jagnięcy, aż powstanie opiekany Skwarek. Przenieś skwarki na talerz.
Krok 8:
Dodaj mięso do kotła i smaż na złoty kolor.
Krok 9:
Na koniec dodaj kolendrę, chmiel-suneli, paprykę i sól. Wymieszać.
Krok 10:
Połóż cebulę i marchewkę na mięsie. Smaż wszystko razem, mieszając, około 5 minut.
Krok 11:
Włóż ciecierzycę do kotła.
Krok 12:
Wlej 300 ml wody.
Krok 13:
Doprowadzić do wrzenia. Gotuj pod przykryciem, od czasu do czasu usuwając pianę, około 45 minut, aż ciecierzyca się ugotuje.
Krok 14:
Po określonym czasie jagnięcina z ciecierzycą jest gotowa. Smacznego!
niedawno ugotowałem pachnący pilaw samarkandyjski, który różni się od zwykłego pilawu, z wyjątkiem obecności ciecierzycy. Ten cudowny groszek, który spróbowałem po raz pierwszy, podobał mi się tak bardzo, że chciałem bliżej zapoznać się z innymi potrawami, w których jest ciecierzyca, i ogólnie z kuchnią Samarkandy.
w Samarkandzie to danie nazywa się nohat shurak i jest podawane na plasterkach tortilli samarkandzkiej-patyr. Czasami cały placek zastępuje jednocześnie talerz. Ciasto jest obszerne, ze złotą gęstą skórką i ma wgłębienie od krawędzi do środka, co bardzo przypomina talerz obiadowy.
a jeśli położysz gotowe danie na kawałkach tego patyru i polej go bulionem, chleb w ogóle się nie namoczy, ale tylko nasączy się bulionem i staje się bardziej miękki.
odłam kawałek tortilli nasączonej bulionem i zjedz razem z groszkiem i mięsem. W rzeczywistości to danie jest robione bez mięsa, ale najwyraźniej ludzie są tak przyzwyczajeni do mięsa, że nohat shurak zaczął podawać mięso.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Gruby brzuch - 897 kcal/100g