jagnięcina z ciecierzycą

kolejne słynne danie z kuchni Samarkandy. Soczyste mięso i obfita ciecierzyca z warzywami w aromatycznym bulionie nasyconym różnymi przyprawami-nie możesz sobie wyobrazić smaczniejszego! Jagnięcina z ciecierzycą jest łatwa do przygotowania - wystarczy włożyć wszystkie składniki do rondla i pozostawić na kuchence. To przepis na kuchnię indyjską.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 14 g
tłuszcze 17 % 8 g
węglowodany 54 % 26 g
248 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki. Aby ugotować jagnięcinę z ciecierzycą, potrzebujemy: 300 g ciecierzycy; 250 g pulpy jagnięcej; 30 g tłuszczu jagnięcego; 1 marchewka; 1 cebula; ½ łyżeczki. mielona kolendra; ¼ łyżeczki. chmiel-suneli; ¼ łyżeczki. papryka; ½ łyżeczki. sól; szczypta czarnego mielonego pieprzu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ciecierzycę wstępnie spłukać do czystej wody i moczyć przez 4-5 godzin w ciepłej wodzie lub najlepiej przez noc.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj jagnięcinę. Oddziel tłuszcz od mięsa i pokrój w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój mięso na małe kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz marchewki i pokrój w duże kostki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W kotle lub garnku z grubym dnem rozpuść tłuszcz jagnięcy, aż powstanie opiekany Skwarek. Przenieś skwarki na talerz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj mięso do kotła i smaż na złoty kolor.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na koniec dodaj kolendrę, chmiel-suneli, paprykę i sól. Wymieszać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż cebulę i marchewkę na mięsie. Smaż wszystko razem, mieszając, około 5 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż ciecierzycę do kotła.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej 300 ml wody.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Doprowadzić do wrzenia. Gotuj pod przykryciem, od czasu do czasu usuwając pianę, około 45 minut, aż ciecierzyca się ugotuje.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po określonym czasie jagnięcina z ciecierzycą jest gotowa. Smacznego!

niedawno ugotowałem pachnący pilaw samarkandyjski, który różni się od zwykłego pilawu, z wyjątkiem obecności ciecierzycy. Ten cudowny groszek, który spróbowałem po raz pierwszy, podobał mi się tak bardzo, że chciałem bliżej zapoznać się z innymi potrawami, w których jest ciecierzyca, i ogólnie z kuchnią Samarkandy.
w Samarkandzie to danie nazywa się nohat shurak i jest podawane na plasterkach tortilli samarkandzkiej-patyr. Czasami cały placek zastępuje jednocześnie talerz. Ciasto jest obszerne, ze złotą gęstą skórką i ma wgłębienie od krawędzi do środka, co bardzo przypomina talerz obiadowy.
a jeśli położysz gotowe danie na kawałkach tego patyru i polej go bulionem, chleb w ogóle się nie namoczy, ale tylko nasączy się bulionem i staje się bardziej miękki.
odłam kawałek tortilli nasączonej bulionem i zjedz razem z groszkiem i mięsem. W rzeczywistości to danie jest robione bez mięsa, ale najwyraźniej ludzie są tak przyzwyczajeni do mięsa, że nohat shurak zaczął podawać mięso.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Gruby brzuch - 897   kcal/100g

Podobne przepisy