jajecznica z pieczarkami pieczarki pomidory i ser

najłatwiejsze i najsmaczniejsze śniadanie dla całej rodziny! Co może być szybsze i łatwiejsze do przygotowania niż jajecznica. A jajecznica z grzybami i pomidorami jest podwójnie smaczniejsza. Takie danie można przygotować jako obfite śniadanie lub szybką przekąskę!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 7 g
tłuszcze 60 % 12 g
węglowodany 5 % 1 g
139 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić jajecznicę z pomidorami grzybowymi i serem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Pomidory mogą być używane zarówno jako wiśnie, jak i zwykłe. Wybierz ser również według własnego gustu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj pieczarki pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń i lekko je osusz. Rozgrzej patelnię do smażenia na gorąco i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Pieczarki pokroić w plasterki i włożyć na patelnię. Smaż je przez 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie grzyby zmniejszą się.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój pomidory na 2-3 części i włóż na patelnię do grzybów. Mieszaj i podgrzewaj przez minutę razem z grzybami. W tym czasie staną się bardziej miękkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Między grzybami i pomidorami rozbij 2 jajka. Wszystko lekko posolić i gotować na małym ogniu bez przykrycia przez kilka minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na gotową jajecznicę posyp odrobiną startego sera. Jajecznica z pieczarkami, pomidorami i serem jest gotowa! podawaj na gorąco. Smacznego!

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii. 

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy