skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec naleśniki ze szpinakiem? Przygotuj jedzenie.
Krok 2:
Jeśli masz mrożony szpinak - musisz dać mu czas na rozmrożenie. Jeśli jest świeży (jak mój) - należy go dobrze umyć pod bieżącą wodą, odciąć nadmiar łodyg i blanszować w wodzie przez 15 sekund, a następnie dobrze wycisnąć.
Krok 3:
Teraz szlifowanie. Jeśli chcesz, możesz użyć blendera zanurzeniowego do zmielenia szpinaku. Jeśli jest stacjonarny mikser, jest również bardzo dobry. Musimy dobrze zmielić liście. W misce blendera umieść szpinak i jajka i dobrze zmiel.
Krok 4:
Dodaj cukier, mleko i mąkę i ponownie dobrze wymieszaj. Dodawaj mąkę stopniowo, w małych porcjach, skup się na pożądanej konsystencji ciasta. Weź pod uwagę fakt, że mąka może potrzebować trochę więcej lub mniej.
Krok 5:
Sprawdź konsystencję ciasta-powinno być płynne, jak na cienkich naleśnikach.
Krok 6:
Dodaj olej roślinny, wymieszaj i pozostaw ciasto na 10-15 minut - aby gluten w mące pęczniał.
Krok 7:
Zacznij smażyć naleśniki. Dobrze podgrzej patelnię, przed smażeniem pierwszego naleśnika posmaruj olejem roślinnym (nie jest to konieczne, ponieważ w cieście mamy olej), wlej chochlę ciasta i szybkimi ruchami w kółko rozłóż ciasto na patelni. Upiecz naleśnik na ogniu poniżej średniej.
Krok 8:
Odwróć naleśnik na drugą stronę i ugotuj. Następnie upiecz wszystkie naleśniki w ten sam sposób.
Krok 9:
Oto takie "zielonuszki" mam, 15 sztuk. Możesz jeść ze śmietaną, możesz zawinąć dowolne nadzienie. Okazuje się jasne, smaczne i pachnące danie.
Krok 10:
Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g