skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić filet z kurczaka z pomidorami i serem na patelni? Odmierz i przygotuj wszystkie składniki. Pierś z kurczaka bez skóry i kości, schłodzona. Pomidory są Dojrzałe, pachnące i soczyste. Możesz wziąć dowolny półstały ser, ale najdelikatniejsza mozzarella jest tutaj idealna.
Krok 2:
Umyj piersi z kurczaka pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi, aby w przyszłości były smażone, a nie duszone. Posmaruj kurczaka ze wszystkich stron oliwą z oliwek.
Krok 3:
Przetrzyj piersi solą, ostrym mielonym pieprzem i suszonymi włoskimi ziołami. Mam to: oregano, bazylię i rozmaryn. Nadal możesz użyć suszonego czosnku do smaku.
Krok 4:
Rozgrzej patelnię nieprzywierającą na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień do średniego i wlej trochę oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na patelnię. Umieść piersi z kurczaka na patelni. Smaż kurczaka na złoty kolor przez 5 minut.
Krok 5:
Następnie odwróć kurczaka i smaż przez kolejne 5 minut.
Krok 6:
W tym czasie musisz pokroić mozzarellę w kółka o wysokości około 5 milimetrów. Kurczaka z serem nie zepsujesz! Pozostaje tylko poczekać, aż ser się stopi. Gdy to się stanie,przebij piersi wykałaczką w najgrubszą część. Jeśli sok wyjdzie klarowny, kurczak jest gotowy. Jeśli jest różowawy, możesz przykryć patelnię pokrywką i przytrzymać naczynie przez kilka minut.
Krok 7:
Na wierzchu udekoruj piersi kurczaka pomidorami pokrojonymi w krążki i posyp drobno posiekanymi ziołami.
Krok 8:
Skrop naczynie odrobiną octu balsamicznego.
pomimo tego, że danie jest dość proste, wygląda bardzo elegancko. Pierś z kurczaka jest miękka i soczysta. Mozzarella dodaje najdelikatniejszej kremowej nuty. Dlatego wszystko razem z pomidorem, ziołami i kroplą balsamu-po prostu polizasz palce!
smacznego!
w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g