filet z kurczaka z pomidorami i serem na patelni

Sałatka Caprese, tylko z piersią kurczaka! Filet z kurczaka z pomidorami i serem na patelni to soczyste mięso pod topniejącą mozzarellą i pomidorami. Dla nas bardziej znane byłoby danie pieczone w piekarniku. Ale tutaj warzywa pozostają świeże, co w połączeniu z octem balsamicznym smakuje bardzo harmonijnie!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 62 % 18 g
tłuszcze 31 % 9 g
węglowodany 7 % 2 g
153 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić filet z kurczaka z pomidorami i serem na patelni? Odmierz i przygotuj wszystkie składniki. Pierś z kurczaka bez skóry i kości, schłodzona. Pomidory są Dojrzałe, pachnące i soczyste. Możesz wziąć dowolny półstały ser, ale najdelikatniejsza mozzarella jest tutaj idealna.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj piersi z kurczaka pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi, aby w przyszłości były smażone, a nie duszone. Posmaruj kurczaka ze wszystkich stron oliwą z oliwek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przetrzyj piersi solą, ostrym mielonym pieprzem i suszonymi włoskimi ziołami. Mam to: oregano, bazylię i rozmaryn. Nadal możesz użyć suszonego czosnku do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej patelnię nieprzywierającą na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień do średniego i wlej trochę oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na patelnię. Umieść piersi z kurczaka na patelni. Smaż kurczaka na złoty kolor przez 5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie odwróć kurczaka i smaż przez kolejne 5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W tym czasie musisz pokroić mozzarellę w kółka o wysokości około 5 milimetrów. Kurczaka z serem nie zepsujesz! Pozostaje tylko poczekać, aż ser się stopi. Gdy to się stanie,przebij piersi wykałaczką w najgrubszą część. Jeśli sok wyjdzie klarowny, kurczak jest gotowy. Jeśli jest różowawy, możesz przykryć patelnię pokrywką i przytrzymać naczynie przez kilka minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na wierzchu udekoruj piersi kurczaka pomidorami pokrojonymi w krążki i posyp drobno posiekanymi ziołami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Skrop naczynie odrobiną octu balsamicznego.

pomimo tego, że danie jest dość proste, wygląda bardzo elegancko. Pierś z kurczaka jest miękka i soczysta. Mozzarella dodaje najdelikatniejszej kremowej nuty. Dlatego wszystko razem z pomidorem, ziołami i kroplą balsamu-po prostu polizasz palce!

smacznego!

w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy