skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gulasz cielęcy z sosem? Mięso należy wyjąć z lodówki na pół godziny przed rozpoczęciem gotowania, odstawić w temperaturze pokojowej. Więc mięso przyjmie bardziej jednorodną strukturę. Następnie umyj cielęcinę i pokrój na średniej wielkości kawałki. Miazgę należy ciąć na włóknach. Włókna są równoległymi, cienkimi paskami mięśni. Nóż należy ustawić prostopadle do tych pasków. Nie musisz tu mielić, to nie jest Stroganow wołowy.
Krok 2:
Rozgrzej patelnię na wysokim ogniu, a następnie wlej olej słonecznikowy i dobrze go podgrzej. Przełóż cielęcinę na patelnię i smaż przez siedem minut bez zmniejszania ciepła lub przykrywania pokrywką. Okresowo mięso należy obracać, aby się nie przypaliło.
Krok 3:
Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. Dodaj na patelnię i smaż z mięsem przez kolejne pięć minut. Cebula będzie dalej odgrywać rolę w tworzeniu sosu. Zmniejsz ogień do średniego.
Krok 4:
Nadszedł czas, aby dodać mąkę pszenną do patelni. Sól i pieprz gulasz do smaku. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Możesz użyć mąki ryżowej. Efekt będzie taki sam.
Krok 5:
Dodaj koncentrat pomidorowy i wlej wrzącą wodę. Uważaj, Uważaj na ręce! Możesz użyć tylko gorącej wody. Najważniejsze - nie zimno, aby nie zatrzymać proces obróbki cieplnej. Wymieszaj składniki.
Krok 6:
Dusić gulasz pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Kawałki powinny łatwo pękać pod łopatką do gotowania. Mam różową cielęcinę. Była gotowa czterdzieści minut od rozpoczęcia duszenia pod przykryciem. Pamiętaj, że gotowość może wymagać różnych czasów. Sprawdź poziom wody. Jeśli to konieczne, możesz po prostu dodać więcej.
gulasz okazał się bardzo smaczny. Nie bez powodu przepis na to danie jest sprawdzany od pokoleń! Ze względu na smak, aromat i właściwości odżywcze takie mięso jest kochane, jeśli nie wszyscy, to prawie wszyscy.
SOS prosi o zmieszanie go z makaronem lub ryżem. M-M-M... Objadanie się!
nawiasem mówiąc, cebula w naczyniu w ogóle nie jest wyczuwalna, ponieważ częściowo jest to ten sam sos. Podczas marudzenia pod pokrywką po prostu rozpuścił się bez śladu.
podawaj na gorąco, udekorowane świeżymi ziołami.
życzę smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g