Sałatka Globe na zimę z bakłażanem

pyszny, pożywny, zdrowy gulasz warzywny w słoikach! Sałatka Globus z bakłażanem to przepis powtarzający konserwy znane z czasów sowieckich. Gospodynie domowe same zaczęły robić takie puste miejsca, wybierając zestaw warzyw i przypraw do smaku. Taka sałatka może być podawana jako przystawka lub dodatek do innych potraw.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 62 % 8 g
65 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę Globe na zimę z bakłażanem? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Umyj paprykę, pokrój na dwie części, Wytnij łodygę z nasionami. Pokrój miąższ w paski lub połówki pierścieni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bakłażany mają specyficzną goryczkę (chociaż teraz Można znaleźć odmiany bakłażana bez goryczy), aby nie tracić czasu na ich moczenie, możesz po prostu usunąć niebieską skórkę z owoców, nie wpłynie to na smak. Bakłażany umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pomidory, Wytnij miejsce mocowania łodygi, pokrój miąższ na kilka części. Złóż go do głębokiego pojemnika. Możesz najpierw usunąć skórkę z pomidorów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Za pomocą blendera lub maszynki do mięsa zmiel pomidory na puree. Dodaj cukier i sól do rondla z przecierem pomidorowym, podpal. Ciągle mieszając, aby masa nie rozgrzała się do dna patelni, gotuj puree przez około 10 minut na średnim ogniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Marchewki umyć, obrać, zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w paski. Obierz cebulę i pokrój w kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Marchewki i cebulę smażyć na patelni w rozgrzanym oleju roślinnym, aż marchewki będą miękkie i przezroczyste. Zrób mały ogień, wymieszaj warzywa, aby się nie przypaliły.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie włóż smażone warzywa i pozostałe warzywa do rondla z masą pomidorową, wymieszaj. Gotuj mieszaninę, zmniejsz ogień do niskiego poziomu i gotuj gulasz przez około 40 minut pod przykryciem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej olej roślinny, wymieszaj i trzymaj w ogniu przez kolejne 10 minut. Zdejmij pokrywkę, aby odparować nadmiar płynu. Wlej ocet stołowy, wymieszaj. Niech mieszanina warzyw się zagotuje, a następnie wyłącz ogień. Przygotuj wcześniej puszki do przygotowania. Przeczytaj o metodach sterylizacji pod linkiem na końcu przepisu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż obrabiany przedmiot w sterylnych słoikach. Natychmiast zwiń je pokrywkami, taki przedmiot nie wymaga dodatkowej sterylizacji. Pozwól słoikom ostygnąć do góry nogami pod "futrem" w temperaturze pokojowej i przechowuj w chłodnym miejscu. Smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

jak usunąć gorycz z bakłażana? Pokrój bakłażana na talerze, kółka lub kostki, sól, odstaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować. 

jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy