skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę Globe na zimę z bakłażanem? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Umyj paprykę, pokrój na dwie części, Wytnij łodygę z nasionami. Pokrój miąższ w paski lub połówki pierścieni.
Krok 2:
Bakłażany mają specyficzną goryczkę (chociaż teraz Można znaleźć odmiany bakłażana bez goryczy), aby nie tracić czasu na ich moczenie, możesz po prostu usunąć niebieską skórkę z owoców, nie wpłynie to na smak. Bakłażany umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 3:
Umyj pomidory, Wytnij miejsce mocowania łodygi, pokrój miąższ na kilka części. Złóż go do głębokiego pojemnika. Możesz najpierw usunąć skórkę z pomidorów.
Krok 4:
Za pomocą blendera lub maszynki do mięsa zmiel pomidory na puree. Dodaj cukier i sól do rondla z przecierem pomidorowym, podpal. Ciągle mieszając, aby masa nie rozgrzała się do dna patelni, gotuj puree przez około 10 minut na średnim ogniu.
Krok 5:
Marchewki umyć, obrać, zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w paski. Obierz cebulę i pokrój w kostkę.
Krok 6:
Marchewki i cebulę smażyć na patelni w rozgrzanym oleju roślinnym, aż marchewki będą miękkie i przezroczyste. Zrób mały ogień, wymieszaj warzywa, aby się nie przypaliły.
Krok 7:
Następnie włóż smażone warzywa i pozostałe warzywa do rondla z masą pomidorową, wymieszaj. Gotuj mieszaninę, zmniejsz ogień do niskiego poziomu i gotuj gulasz przez około 40 minut pod przykryciem.
Krok 8:
Wlej olej roślinny, wymieszaj i trzymaj w ogniu przez kolejne 10 minut. Zdejmij pokrywkę, aby odparować nadmiar płynu. Wlej ocet stołowy, wymieszaj. Niech mieszanina warzyw się zagotuje, a następnie wyłącz ogień. Przygotuj wcześniej puszki do przygotowania. Przeczytaj o metodach sterylizacji pod linkiem na końcu przepisu.
Krok 9:
Ułóż obrabiany przedmiot w sterylnych słoikach. Natychmiast zwiń je pokrywkami, taki przedmiot nie wymaga dodatkowej sterylizacji. Pozwól słoikom ostygnąć do góry nogami pod "futrem" w temperaturze pokojowej i przechowuj w chłodnym miejscu. Smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
jak usunąć gorycz z bakłażana? Pokrój bakłażana na talerze, kółka lub kostki, sól, odstaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować.
jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g