Sałatka pomidory grzyby ser

Piękna, obfita i oryginalna sałatka warstwowa! Pyszna, obfita i piękna warstwowa sałatka z pomidorami, grzybami i serem może być nawet podana na świątecznym stole. Urozmaica również zwykły rodzinny obiad lub kolację. Przygotowanie sałatki jest szybkie i proste!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 5 g
tłuszcze 62 % 13 g
węglowodany 14 % 3 g
150 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź mięsiste pomidory. Oczywiście pomidory sezonowe są znacznie bardziej preferowane: są zarówno smaczne, jak i aromatyczne. Chociaż teraz o każdej porze roku można znaleźć dobre pomidory. Wybierając pomidory, skup się przede wszystkim na zapachu: pomidory powinny mieć jasny pomidorowy zapach. Możesz wziąć dowolne grzyby. Zarówno sezonowe leśne, jak i całoroczne: pieczarki i boczniaki. Odpowiednie są również mrożone grzyby, ale należy je rozmrozić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze umyj grzyby, pokrój w cienkie plasterki. Zasadniczo sposób krojenia grzybów nie ma znaczenia. Ale to dla pieczarek piękniejsze jest krojenie na talerze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Może to być wszystko: tani słonecznik i elitarna oliwka, ale najważniejsze jest to, że jest rafinowany. Do smażenia nadaje się tylko taki olej. Dodaj cebulę na patelnię i smaż przez około 5 minut, aż cebula się zarumieni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj pokrojone grzyby na patelnię.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sól. Sól usunie nadmiar płynu z grzybów i szybciej odparuje. Ci, którzy chcą, mogą również pieprzyć grzyby lub dodać czosnek w proszku i inne przyprawy do woli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smaż grzyby z cebulą przez około 10-12 minut. Płyn powinien całkowicie odparować, a grzyby usmażyć. Całkowicie ostudź smażone grzyby.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj pomidory, usuń szypułki i pokrój. Pokroiłam w cienkie plasterki. Ale kubki i kostki są całkiem odpowiednie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ponieważ sałatka jest warstwowa, natychmiast rozłożymy ją na naczyniu do podania. Połóż pomidory pierwszą warstwą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż pieczarki smażone z cebulą na pomidorach.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Teraz kolej na majonez. Radzę zawsze używać własnego domowego majonezu. Przynajmniej będziesz wiedział, z czego jest zrobiony. W sklepie z majonezem są same szkodliwości. Ci, którzy chcą, mogą zastąpić majonez kwaśną śmietaną.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ostatnią warstwą jest starty ser. Może być również dowolny: twardy i półstały, a nawet z pleśnią.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podawaj sałatkę od razu, aż pomidory uwolnią sok. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy