skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź mięsiste pomidory. Oczywiście pomidory sezonowe są znacznie bardziej preferowane: są zarówno smaczne, jak i aromatyczne. Chociaż teraz o każdej porze roku można znaleźć dobre pomidory. Wybierając pomidory, skup się przede wszystkim na zapachu: pomidory powinny mieć jasny pomidorowy zapach. Możesz wziąć dowolne grzyby. Zarówno sezonowe leśne, jak i całoroczne: pieczarki i boczniaki. Odpowiednie są również mrożone grzyby, ale należy je rozmrozić.
Krok 2:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 3:
Dobrze umyj grzyby, pokrój w cienkie plasterki. Zasadniczo sposób krojenia grzybów nie ma znaczenia. Ale to dla pieczarek piękniejsze jest krojenie na talerze.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Może to być wszystko: tani słonecznik i elitarna oliwka, ale najważniejsze jest to, że jest rafinowany. Do smażenia nadaje się tylko taki olej. Dodaj cebulę na patelnię i smaż przez około 5 minut, aż cebula się zarumieni.
Krok 5:
Dodaj pokrojone grzyby na patelnię.
Krok 6:
Sól. Sól usunie nadmiar płynu z grzybów i szybciej odparuje. Ci, którzy chcą, mogą również pieprzyć grzyby lub dodać czosnek w proszku i inne przyprawy do woli.
Krok 7:
Smaż grzyby z cebulą przez około 10-12 minut. Płyn powinien całkowicie odparować, a grzyby usmażyć. Całkowicie ostudź smażone grzyby.
Krok 8:
Umyj pomidory, usuń szypułki i pokrój. Pokroiłam w cienkie plasterki. Ale kubki i kostki są całkiem odpowiednie.
Krok 9:
Ponieważ sałatka jest warstwowa, natychmiast rozłożymy ją na naczyniu do podania. Połóż pomidory pierwszą warstwą.
Krok 10:
Połóż pieczarki smażone z cebulą na pomidorach.
Krok 11:
Teraz kolej na majonez. Radzę zawsze używać własnego domowego majonezu. Przynajmniej będziesz wiedział, z czego jest zrobiony. W sklepie z majonezem są same szkodliwości. Ci, którzy chcą, mogą zastąpić majonez kwaśną śmietaną.
Krok 12:
Ostatnią warstwą jest starty ser. Może być również dowolny: twardy i półstały, a nawet z pleśnią.
Krok 13:
Podawaj sałatkę od razu, aż pomidory uwolnią sok. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g