skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sernik z ciasteczkami i twarogiem bez pieczenia? Odmierz składniki według listy. Będziesz potrzebował krakersa, najlepiej z sezamem. Możesz go zastąpić dowolnym ciasteczkiem kruchym. Na przykład płatki owsiane, zwykły kwadrat o aromacie stopionego mleka, cukier. Weź śmietanę 33% tłuszczu, twaróg-miękki lub twarogowy ser śmietankowy. Jagody-maliny, masło - wysokiej jakości.
Krok 2:
Zmiksuj krakersa na kruche okruchy za pomocą blendera. Jeśli nie masz blendera, przenieś go do ciasnej torby z zapięciem i przejdź przez nią wałkiem do ciasta.
Krok 3:
Wyjmij masło z lodówki. Pokrój go w drobną kostkę.
Krok 4:
Wsyp okruchy ciastek do pojemnika i dodaj plasterki masła. Przetrzyj dłońmi. Powinieneś dostać luźne, wilgotne okruchy.
Krok 5:
Jakiego pojemnika na ciasto mogę użyć? Weź dzielony Okrągły kształt o średnicy 20-22 cm, nie musisz przykrywać go folią spożywczą. Możesz również użyć emaliowanej miski, silikonowej, plastikowej formy lub ułożyć deser w porcjach. Włóż do niego okruchy, rozłóż na dnie i bokach, dobrze ubij rękami lub łyżką. Włóż do zamrażarki na 10-15 minut.
Krok 6:
Przygotuj krem. Jeśli używasz miękkiego twarogu, ubij go blenderem, aż będzie gładki. Twarożek to ser śmietankowy, nie trzeba go mielić, ma już gładką strukturę. Przenieś do pojemnika, połącz z cukrem pudrem, cukrem waniliowym. Wlej sok z cytryny i mieszaj, aż będzie gładki. Cukier waniliowy można zastąpić wanilią (na czubku noża). Ważne jest, aby pamiętać, że jeśli przesadzisz z ilością waniliny, smak deseru będzie gorzki.
Krok 7:
Do śmietany dodaj zimną ciężką śmietanę. Ubij wszystko mikserem, aż będzie puszyste. Powinna uzyskać jednorodną masę, o konsystencji przypominającej gęstą śmietanę.
Krok 8:
Rozłóż nadzienie na cieście schłodzonym w zamrażarce. Wygładź powierzchnię silikonową szpatułką. Sernik wstaw do lodówki na 3-4 godziny. Następnie możesz wysłać go do zamrażarki na 25 minut.
Krok 9:
Przed podaniem udekoruj sernik świeżymi, pięknymi jagodami malinowymi (lub innymi jagodami do smaku) i listkami mięty.
aby uzyskać bardziej bujne nadzienie, lepiej ubić śmietanę osobno w mocną pianę, a następnie wymieszać z twarogiem. Potrzebowałam gęstszej konsystencji, więc śmietankę ubijałam razem z masą twarogową
radzę wziąć krakersa z sezamem-deser nabiera nowych aspektów smaku.
Nie dodałam żelatyny do nadzienia, ponieważ chciałam uzyskać sernik zbliżony smakiem i konsystencją do lodów. Więc po 2 godzinach w lodówce włożyłem go do zamrażarki na 25 minut. Sernik pokroił schłodzony. Podczas układania na talerzach rozmroził się, ale nie stracił kształtu. Jeśli chcesz bardziej ustrukturyzowanego nadzienia, dodaj 15 g żelatyny rozpuszczonej w łaźni wodnej do kremu twarogowego.
możesz udekorować deser nie tylko jagodami, ale także startą czekoladą, konfiturą, plasterkami owoców.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Ciasteczka Krakersowe - 504 kcal/100g