skład / składniki
gotowanie krok po kroku
w gotowym tłuczonym ziemniaku (myślę, że nie warto wyjaśniać, jak zrobić tłuczone ziemniaki) wkładamy mąkę, wbijamy jajko, solimy i zagniatamy ciasto.
kapusta jest duszona jak zwykle. Wszystkie składniki opisane w przepisie kulinarnym są dodawane podczas gotowania. Tak więc kapusta jest duszona z marchewką, cebulą, papryką i koncentratem pomidorowym. Duszona kapusta podczas gotowania powinna być solona. Następnie dodaje się do niego zmielony pieprz do smaku.
teraz rozwałkuj ciasto ziemniaczane na stole i wytnij koła szklanką. Na każdym kółku kładziemy nadzienie z kapusty. Od góry zamykamy drugim okręgiem, ściskamy krawędzie. Możesz zostawić zrazy okrągłe lub nadać im owalny kształt, jak zwykłe ciasta.
następnie po prostu usmaż zrazy w oleju roślinnym na patelni. Podawać ze śmietaną lub sosem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g