skład / składniki
metoda gotowania
1.Włącz piekarnik na 190 stopni Celsjusza.
2. Obierz ziemniaki (potrzebujesz małego rozmiaru) i pokrój na połówki lub ćwiartki. Dopraw solą i czarnym pieprzem do smaku, obficie skrop oliwą z oliwek. Rozłóż ziemniaki na blasze do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika na około 7-8 minut.
3. Opłucz langusty. Wytnij je, wyjmując wnętrzności i oddzielając ogony. Następnie wlej 50 ml oleju roślinnego na patelnię, podgrzej go i zanurz w nim langustyny. Dopraw je solą i czarnym pieprzem do smaku, skrop odrobiną soku z limonki, a następnie smaż przez 5-7 minut. Najważniejsze, aby nie przesadzić, aby owoce morza pozostały delikatne i soczyste.
4. Umyj pomidory koktajlowe pod bieżącą wodą i osusz. Obierz czosnek, podziel goździki. Spłucz świeży tymianek wodą z kurzu i osusz, rozkładając na ręczniku. Opłucz również czerwoną paprykę, odetnij łodygę i pokrój wzdłuż na 4 części bez wyjmowania nasion. Rukolę również opłucz i osusz liście.
5. Wlej pozostały olej roślinny do głębokiej patelni lub rondla z grubym dnem, podgrzej go do wysokiej temperatury i opuść pomidory koktajlowe, aby olej pokrył je do połowy. Dodaj całe ząbki czosnku, gorzką paprykę i świeży tymianek do pomidorów. Gotuj wszystko razem, aż pomidory będą miękkie.
6. Podawaj sałatkę. Aby to zrobić, połóż kawałki pieczonych ziemniaków i wiśni na dnie talerza. Ułóż smażone ogony langustyn na wierzchu. Rozrzuć liście rukoli i kulki mozzarelli. Połóż kawałki pieczonej gorzkiej papryki. Dopraw potrawę solą i czarnym pieprzem do smaku, a na koniec polej octem balsamicznym.
przed podaniem udekoruj gotową sałatkę z langustynami świeżą natką pietruszki i klinami limonki. Okazuje się bardzo smaczne!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Limonka - 16 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Homar (mięso szyi) - 88 kcal/100g
- Langustin - 112 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g

