Sałatka z langustynami

świetny przepis dla miłośników owoców morza! Sałatka z langustynami to niebanalne i niesamowicie smaczne danie z owocami morza. Przygotowany na jakąś uroczystość, z pewnością stanie się gwoździem świątecznego menu. Taki przysmak można również przygotować na zwykły obiad, aby rozpieszczać swoich bliskich obfitą sałatką z darami morza.
LidalideczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 6 g
tłuszcze 57 % 17 g
węglowodany 23 % 7 g
196 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1.Włącz piekarnik na 190 stopni Celsjusza.

2. Obierz ziemniaki (potrzebujesz małego rozmiaru) i pokrój na połówki lub ćwiartki. Dopraw solą i czarnym pieprzem do smaku, obficie skrop oliwą z oliwek. Rozłóż ziemniaki na blasze do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika na około 7-8 minut.

3. Opłucz langusty. Wytnij je, wyjmując wnętrzności i oddzielając ogony. Następnie wlej 50 ml oleju roślinnego na patelnię, podgrzej go i zanurz w nim langustyny. Dopraw je solą i czarnym pieprzem do smaku, skrop odrobiną soku z limonki, a następnie smaż przez 5-7 minut. Najważniejsze, aby nie przesadzić, aby owoce morza pozostały delikatne i soczyste.

4. Umyj pomidory koktajlowe pod bieżącą wodą i osusz. Obierz czosnek, podziel goździki. Spłucz świeży tymianek wodą z kurzu i osusz, rozkładając na ręczniku. Opłucz również czerwoną paprykę, odetnij łodygę i pokrój wzdłuż na 4 części bez wyjmowania nasion. Rukolę również opłucz i osusz liście.

5. Wlej pozostały olej roślinny do głębokiej patelni lub rondla z grubym dnem, podgrzej go do wysokiej temperatury i opuść pomidory koktajlowe, aby olej pokrył je do połowy. Dodaj całe ząbki czosnku, gorzką paprykę i świeży tymianek do pomidorów. Gotuj wszystko razem, aż pomidory będą miękkie.

6. Podawaj sałatkę. Aby to zrobić, połóż kawałki pieczonych ziemniaków i wiśni na dnie talerza. Ułóż smażone ogony langustyn na wierzchu. Rozrzuć liście rukoli i kulki mozzarelli. Połóż kawałki pieczonej gorzkiej papryki. Dopraw potrawę solą i czarnym pieprzem do smaku, a na koniec polej octem balsamicznym.

przed podaniem udekoruj gotową sałatkę z langustynami świeżą natką pietruszki i klinami limonki. Okazuje się bardzo smaczne!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Limonka - 16   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Homar (mięso szyi) - 88   kcal/100g
  • Langustin - 112   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g

Podobne przepisy