skład / składniki
metoda gotowania
na początek przygotowujemy podroby:
- nerki należy namoczyć w czystej zimnej wodzie. Musisz je namoczyć, aż staną się jasne. Tak więc kroimy nerki na kawałki, usuwając cały nadmiar-naczynia, filmy, po czym pozostałą miazgę kroimy na średnie kawałki o wielkości około 3 cm z boku. Kawałki nerek wkładamy do dużego pojemnika i napełniamy wodą, kilkakrotnie ściskamy je rękami bezpośrednio w wodzie. Co godzinę zmieniamy wodę na świeżą. W sumie potrzeba około 6 godzin na moczenie;
- płukamy też kilka razy, napełniając wodą i wylewając. Powtarzamy czynność, aż woda będzie czysta. Następnie kroimy płuco proporcjonalnie do nerek i serca. Przenieś do rondla, zalej czystą wodą i gotuj przez 1 godzinę po ugotowaniu na średnim ogniu. Po odcedzeniu bulionu;
- pokrój serce na pół, dobrze spłucz pod bieżącą wodą, usuwając skrzepy krwi, a następnie pokrój na te same kawałki co nerki;
- wycinamy naczynia z umytej wątroby, usuwamy folie, kroimy na te same kawałki, co pozostałe podroby.
przygotowujemy również warzywa:
- myjemy ziemniaki, kroimy je w duże kostki;
- obieramy cebulę, kroimy ją w półpierścienie (lub ćwiartki pierścieni, jeśli cebule są duże).
przejdź bezpośrednio do gotowania dania głównego:
1. Pokrój Kurdyuk na duże kawałki.
2. Stawiamy kocioł na dużym ogniu, podgrzewamy go razem z ćwierć tłuszczu z ogona i połową oleju roślinnego.
3. Włóż ziemniaki do rozgrzanego kotła i smaż je na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu. Smażone ziemniaki układamy w naczyniu.
4. Włóż cebulę do pozostałego tłuszczu w kotle, smaż również na złoty kolor i rozłóż na ziemniakach.
5. Dodaj pozostałe Kurdyuk i olej roślinny do kotła, zmniejsz ogrzewanie do średniego. Rozłóż serce, gotuj przez 5 minut, przykryj pokrywką.
6. Teraz musisz dodać lekkie kawałki, wymieszać i kontynuować gotowanie przez 3 minuty. Dodaj szafran w procesie i ponownie wymieszaj.
7. Rozłóż nerki, gotuj je przez kolejne 3 minuty.
8. Kładziemy wątrobę, gotujemy wszystko razem pod pokrywką, od czasu do czasu mieszając, 5 minut.
9. Sól, posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszaj i zdejmij z ognia.
10. Wymieszaj zawartość kotła z ziemniakami i cebulą, podpal na kolejne 1-2 minuty, aby ziemniaki się rozgrzały.
podawaj na gorąco, uzupełniając posiekanymi świeżymi ziołami i posiekaną czerwoną cebulą.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Mózgi (wołowina, wieprzowina, baranina) - 92 kcal/100g
- Trebusza - 120 kcal/100g
- Kiełbasa mózgowa - 342 kcal/100g
- Podroby - 170 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Gruby brzuch - 897 kcal/100g