skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić kotlety z żołądków z kurczaka? Namocz bochenek lub biały chleb w mleku. Nie trzeba przycinać skórki, możesz użyć już wysuszonego chleba-świetny sposób na pozbycie się resztek.
dobrze spłucz żołądki z kurczaka, pamiętaj, aby wyczyścić wszystko, czego nie możesz jeść z fałd. Nie odcinaj tłuszczu i żylastych części, nie będą zbędne i nie będą odczuwalne w gotowej wersji Dania. Pokrój żołądki na porcje i przewiń w maszynce do mięsa. W przypadku tych kotletów warunkiem jest dwukrotne zmielenie. W takim przypadku gotowe kotlety będą miękkie, delikatne, bez szorstkich wtrąceń.
cebulę obrać, umyć i pokroić na kawałki, które przejdą przez szyjkę maszynki do mięsa. Przekręć cebulę na maszynce do mięsa podczas drugiej fali mielenia mięsa. Na tym samym etapie dodaj chleb namoczony w mleku. Można go posiekać natychmiast w maszynce do mięsa lub dobrze ugniatać rękami. Dodaj jajko i mleko Pozostałe z chleba do powstałego mielonego mięsa. Mieszaj widelcem, aż będzie całkowicie gładki.
takie kotlety najbardziej przypominają konsystencję wątroby, nie są formowane rękami, ale nakładane łyżką.
rozgrzej patelnię z olejem roślinnym na dużym ogniu. Po osiągnięciu wymaganej temperatury zmniejsz ogień do średniego i ułóż mięso mielone łyżką, aby między kotletami było wolne miejsce. Jest to konieczne, aby kotlety nie sklejały się i można je łatwo odwrócić. Smażyć z jednej strony do miękkości - aż powierzchnia będzie zrumieniona. Następnie odwróć i ugotuj po drugiej stronie. W razie potrzeby możesz przykryć, zmniejszyć ciepło do minimum i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 5-10 minut. Pozwoli im to stać się bardziej miękkimi i delikatnymi.
kotlety z żołądków z kurczaka podawaj na gorąco. Nadaje się do nich prawie każdy dodatek: świeże lub pieczone warzywa, różne zboża, tłuczone ziemniaki, makaron, rośliny strączkowe.
smacznego
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żołądki z kurczaka - 114 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g