tuńczyk na patelni w soku z cytryny

Ta urocza ryba będzie pyszną i zdrową kolacją! Tuńczyk na patelni w soku z cytryny to świetna opcja na wzbogacenie i urozmaicenie świątecznej uczty. Ryba świetnie wygląda jako główny element zupy lub sałatki, ale soczysty stek z tuńczyka jest znacznie smaczniejszy i bardziej spektakularny.
AliceGardAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 68 % 13 g
tłuszcze 32 % 6 g
węglowodany 0 % 0 g
136 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć tuńczyka na patelni? Steki z tuńczyka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Sól, pieprz i połóż plasterki cytryny na wierzchu. Zamiast plasterków możesz wlać sok z cytryny. Pozostaw do marynowania na 40 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Polej przyprawioną rybę roślinną lub oliwą z oliwek o wysokiej temperaturze dymienia i pocieraj ją lekko po obu stronach i bokach. Steki można oczywiście smażyć bez oleju, ale tuńczyk będzie suchy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej patelnię grillową do maksimum, bez oleju. Musi być sucha i bardzo gorąca-to bardzo ważne! Połóż steki na grillu i lekko dociśnij je na wierzchu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smażyć z obu stron tylko przez 1,5-2 minuty, aby mięso było bardzo soczyste i nie przypominało tak zwanej suchej "podeszwy".

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasze danie jest gotowe! Nie, Nie jest surowy - taki powinien być! Po obróbce cieplnej gotowe do spożycia różowawe wewnątrz i rumiane na zewnątrz steki są przenoszone na płaski talerz lub płaszczyznę do krojenia. Polecam dodatkowo posmarować je odrobiną oliwy z oliwek i lekko skropić sokiem z cytryny z obu stron. Dajemy stekom odpocząć przez kilka minut, po czym prezentujemy je gościom.

po pierwszym spróbowaniu tego dania w restauracji zawsze szukałam przepisu, który mówi, jak ugotować tuńczyka na patelni. Muszę powiedzieć, że w domu ryba wyszła nie mniej smaczna, najważniejsze jest prawidłowe ugotowanie. Podczas serwowania możesz pięknie udekorować danie, aby wyglądało nie gorzej niż Restauracja.

radzę: w żadnym wypadku nie podgrzewaj patelni grillowej olejem, bo ją zepsujesz!

lubię dania z tuńczyka, ponieważ ta ryba ma doskonały smak, a także jest bardzo zdrowa. Zawiera zestaw różnych minerałów i kompleksów witaminowych, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Tuńczyk jest również bogaty w białko i zawiera dużą ilość tkanki mięśniowej, dzięki czemu smakuje jak mięso.

możesz wybrać dowolny dodatek do steków z tuńczyka-według własnych upodobań.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Stek z tuńczyka - 136   kcal/100g

Podobne przepisy