skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć tuńczyka na patelni? Steki z tuńczyka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Sól, pieprz i połóż plasterki cytryny na wierzchu. Zamiast plasterków możesz wlać sok z cytryny. Pozostaw do marynowania na 40 minut.
Krok 2:
Polej przyprawioną rybę roślinną lub oliwą z oliwek o wysokiej temperaturze dymienia i pocieraj ją lekko po obu stronach i bokach. Steki można oczywiście smażyć bez oleju, ale tuńczyk będzie suchy.
Krok 3:
Rozgrzej patelnię grillową do maksimum, bez oleju. Musi być sucha i bardzo gorąca-to bardzo ważne! Połóż steki na grillu i lekko dociśnij je na wierzchu.
Krok 4:
Smażyć z obu stron tylko przez 1,5-2 minuty, aby mięso było bardzo soczyste i nie przypominało tak zwanej suchej "podeszwy".
Krok 5:
Nasze danie jest gotowe! Nie, Nie jest surowy - taki powinien być! Po obróbce cieplnej gotowe do spożycia różowawe wewnątrz i rumiane na zewnątrz steki są przenoszone na płaski talerz lub płaszczyznę do krojenia. Polecam dodatkowo posmarować je odrobiną oliwy z oliwek i lekko skropić sokiem z cytryny z obu stron. Dajemy stekom odpocząć przez kilka minut, po czym prezentujemy je gościom.
po pierwszym spróbowaniu tego dania w restauracji zawsze szukałam przepisu, który mówi, jak ugotować tuńczyka na patelni. Muszę powiedzieć, że w domu ryba wyszła nie mniej smaczna, najważniejsze jest prawidłowe ugotowanie. Podczas serwowania możesz pięknie udekorować danie, aby wyglądało nie gorzej niż Restauracja.
radzę: w żadnym wypadku nie podgrzewaj patelni grillowej olejem, bo ją zepsujesz!
lubię dania z tuńczyka, ponieważ ta ryba ma doskonały smak, a także jest bardzo zdrowa. Zawiera zestaw różnych minerałów i kompleksów witaminowych, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Tuńczyk jest również bogaty w białko i zawiera dużą ilość tkanki mięśniowej, dzięki czemu smakuje jak mięso.
możesz wybrać dowolny dodatek do steków z tuńczyka-według własnych upodobań.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Stek z tuńczyka - 136 kcal/100g