wieprzowina na patelni minimum składników

pyszne, aromatyczne i satysfakcjonujące danie obiadowe! Mięso gotowane z cebulą na patelni jest jednym z pysznych dań mięsnych, których przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu. Gotowanie nie powoduje żadnych trudności,więc wielu będzie smakować.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 9 g
tłuszcze 54 % 14 g
węglowodany 12 % 3 g
171 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój wieprzowinę na małe kawałki, mniej więcej tej samej wielkości. Dobrze, jeśli mięso ma niewielką ilość tłuszczu. Dzięki temu będzie soczysty w gotowej formie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię. Połóż pokrojone mięso i smaż na gorącej patelni przez 5-7 minut, aż będzie złoty. Patelnia powinna być wystarczająco rozgrzana, aby mięso natychmiast utworzyło skórkę, która utrzymuje wszystkie soki mięsne w kawałkach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz duże cebule i spłucz w zimnej wodzie, aby oczy nie łzawiły podczas krojenia. Obraną cebulę pokroić w półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj posiekaną cebulę na patelnię do mięsa i smaż wszystko razem, nie zmniejszając ciepła przez kolejne 3-4 minuty. W tym czasie cebula stanie się przezroczysta. Dodaj trochę soli i przyprawy do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj gorącą wodę na patelnię. Zmniejsz ogień i przykryj patelnię pokrywką. Dusić na małym ogniu przez 20-30 minut. W tym czasie włókna mięsa staną się bardziej miękkie i delikatne. Gotowe danie można uzupełnić dowolnym dodatkiem: ziemniakami, spaghetti lub ryżem. Podając, w razie potrzeby posyp trochę ziołami. Podawaj na gorąco. Smacznego!

smalec wieprzowy może być używany do smażenia mięsa zamiast mięsa warzywnego. Możesz użyć dowolnej wieprzowiny, ale najlepiej sprawdza się łopatka lub szyja. W tych kawałkach jest wystarczająca ilość z niewielką częścią tłuszczu,która przyniesie korzyści gotowemu daniu.
w tym przepisie użyj dużych cebul. Powinno być dużo cebuli.
gotowe danie można podawać jako niezależną gorącą przekąskę, a ponadto najlepiej podawać pokrojone świeże warzywa.
doskonale uzupełni smak mięsa adjika lub dowolnego ostrego sosu.
aby uzyskać pikantny smak, podczas smażenia możesz dodać trochę sosu sojowego. Ale w tym przypadku potrzebujesz mniej soli, ponieważ sam sos sojowy jest dość słony.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy