królik duszony w śmietanie w kotle

bardzo zdrowe mięso królika dla tych, którzy są na diecie. Przepis jest przydatny dla osób cierpiących na wysoki poziom cholesterolu. Jak wiadomo w mięsie królika jego zawartość jest minimalna. Dlatego zaleca się stosowanie u osób na diecie i dzieci.
The Patricks channelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 10 g
tłuszcze 50 % 15 g
węglowodany 17 % 5 g
180 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przed rozpoczęciem gotowania należy przygotować składniki. Pokrój królika, obrane ziemniaki i grzyby na duże kawałki. Do gotowania w kotle odpowiednie są tylko duże kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do kotła podajemy 200 gr. olej słonecznikowy i podgrzej go na maksymalnym ogniu do wysokich temperatur. Następnie podajemy królika do kotła, najpierw duże kawałki, a następnie mniejsze. Smażyć królika na złoty kolor, po czym wrzucić grzyby i cebulę, pieprz i sól, smażyć wszystko na złoty kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przed podaniem śmietany przestawiamy piekarnik w tryb gaszenia, zmniejszając ciepło. Wlej śmietanę, dodaj kilka gałązek rozmarynu. Jeśli śmietana zostanie podana we wrzącej wodzie, zwinie się. Wymieszaj wszystko i pozostaw do duszenia przez 15-20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przed podaniem potrawy można posiekać natkę pietruszki lub koperek i posypać na wierzchu. Smacznego!

ten przepis jest idealny dla tych, którzy lubią wyjeżdżać za miasto w weekendy i gotować coś pysznego dla swojej rodziny.
jeśli nie lubisz mięsa królika, możesz bezpiecznie zastąpić je innym rodzajem mięsa. Idealny do zastąpienia mięso z indyka. Metoda została wypróbowana więcej niż raz. Jeśli nie masz pod ręką rozmarynu, możesz bezpiecznie zmienić go na tymianek lub tymianek.Chociaż nie zapominaj, że rozmaryn zdradzi potrawie niepowtarzalny zapach lasu. Składniki są przeznaczone do gotowania w kotle o pojemności dwunastu litrów. W sprzedaży są specjalne kotły do gotowania w zwykłej kuchni na gaz. Dlatego możesz gotować w zwykłych warunkach domowych.
śmietana jest z natury tłusta i można ją zastąpić kwaśną śmietaną. Jednocześnie danie nie zmieni znacząco smaku, ale stanie się mniej tłuste.
do gotowania w kotle mięso królika i nie tylko trzeba smażyć na dużych kawałkach, ponieważ podczas serwowania gotowego dania wygląda piękniej. Ten przepis jest bardzo odpowiedni do gotowania dla tych, którzy nie mają czasu na długie gotowanie. W ciągu jednej godziny, podczas przygotowywania stołu, danie jest przygotowywane bez większych problemów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Królik (cięcie) - 188   kcal/100g
  • Królik pieczony - 241   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy