skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj i odmierz produkty.
Krok 2:
Kefir powinien mieć temperaturę pokojową. Jeśli jest zimno i nie ma czasu na czekanie, po prostu go podgrzej. Rób to tylko na małym ogniu i ciągle mieszając, w przeciwnym razie zdobądź twaróg. Włóż sodę i sól do ciepłego kefiru, dobrze wymieszaj. Kwas zawarty w kefirze zacznie wchodzić w interakcje z sodą, a masa zacznie bulgotać.
Krok 3:
Zaczynamy wprowadzać mąkę partiami. Ciasto na tortille powinno być bardzo miękkie, więc ilość mąki musi być kontrolowana. Wsypałem mąkę w trzech dawkach. Za każdym razem mąkę należy przesiać - w ten sposób wzbogaci się w tlen, a wypieki będą wspanialsze.
Krok 4:
Po każdej porcji mąki mieszamy ją szpatułką do ciasta. Najpierw będzie całkowicie płynne ciasto, a następnie zacznie gęstnieć.
Krok 5:
Musimy nie przegapić chwili i zatrzymać się na czas, w przeciwnym razie ryzykujemy twarde ciastka. Gotowe ciasto jest bardzo lepkie, prawie spływa z łopatki. Przestajemy dodawać mąkę i ugniatać.
Krok 6:
Rozłóż ciasto na stole lub desce posypanej mąką i lekko wymieszaj, aby można było uformować kulkę.
Krok 7:
Przykryj ciasto miską i odstaw na pół godziny.
Krok 8:
Po upływie czasu podziel ciasto na równą liczbę części. Gotowałam połowę porcji, wyszły mi trzy części. Pierwszy kawałek rozwałkowujemy na ciasto o pożądanym rozmiarze i grubości. Zrobiłam cienką. Jeśli lubisz grubszy, nie możesz użyć wałka do ciasta, ale ugniataj ciasto palcami.
Krok 9:
Usmażymy tortille na suchej patelni bez dodawania oleju. Kładziemy patelnię na ogniu i podgrzewamy. Układamy obrabiany przedmiot przyszłego ciasta, wyrównujemy.
Krok 10:
Pieczemy tortillę pod przykryciem na małym ogniu przez około 5 minut z każdej strony. Jeśli Twoje tortille są grube, możesz wydłużyć czas, aby lepiej się upiekły.
Krok 11:
Gdy jedna strona się zarumieni, Odwróć tortillę na drugą stronę. Przykryj pokrywką i smaż do zrumienienia przez kolejne 5 minut.
Krok 12:
Smażyć wszystkie tortille w ten sam sposób. Podczas pieczenia jednego możesz szybko rozwałkować następny. Gotowe ciasta posmaruj masłem, gdy są gorące. Smacznego!
tortille okazały się jakby łuszczące się, prawdopodobnie dlatego, że zrobiłem je cienkie.
grubsze wyjdą z oczywistym miękiszem.
podczas wyrabiania ciasta dodałam trochę cukru.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g