skład / składniki
metoda gotowania
1. Dobrze opłucz filet z kurczaka, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój na małe kawałki.
2. Na głębokiej patelni rozgrzej 1 łyżkę. l olej roślinny i mieszając smaż na nim mięso z kurczaka, aż lekko się zrumieni.
3. Ząbki czosnku obrać, drobno posiekać.
4. Wlać posiekany czosnek na patelnię do kurczaka. Smaż razem przez kolejne 2 minuty.
5. Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w paski lub kostki i usmażyć na osobnej patelni pozostałym olejem roślinnym. W razie potrzeby cukinię można obrać, nie obierałem, ponieważ skórka uchroni warzywo przed silnym gotowaniem podczas duszenia. Ale jednocześnie cukinię należy dokładnie umyć.
6. Cukinię przełożyć na patelnię do kurczaka.
7. Dodaj śmietanę do kurczaka i cukinii. Wszystko delikatnie wymieszaj.
8. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, dodać sól i przyprawy. Dusić pod przykryciem przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g