skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie tego dania wcale nie jest trudne! Wystarczy postępować zgodnie z krokami opisanymi w przepisie. Poradzi sobie nawet początkujący kucharz ;)
1. Przygotuj produkty do nadzienia:
- odetnij skórę z boczku (smalcu), a następnie pokrój smalec w małe kostki,
- obierz cebulę z łuski i drobno posiekaj,
- posiekaj orzechy nożem,
- drobno umyte i wysuszone ręcznikiem papierowym liście pietruszki i rozmarynu,
- umyj jabłka, wytrzyj ręcznikiem, obierz, Wytnij łodygi i rdzenie i pokrój w małe kostki.
2. Przygotuj nadzienie:
- stawiamy dużą patelnię na średnim ogniu, wkładamy do niej masło i czekamy, aż się rozpuści,
- rozłóż pokrojony boczek (smalec) i posiekaną cebulę na rozgrzanej patelni, smaż je, mieszając, 3-4 minuty (do miękkości cebuli),
- dodaj posiekane orzechy na patelnię, kontynuuj gotowanie razem przez 5-7 minut, a następnie zdejmij patelnię z ognia,
- rozłóż drobno posiekane jabłka na patelni, wlej bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki i rozmaryn, trochę soli, wszystko wymieszaj.
3. Teraz przygotowujemy golonkę i formujemy rolkę:
- dobrze umyj kierownicę, usuń nadmiar wilgoci ręcznikami papierowymi, zeskrob skórę, Wytnij kość (w razie potrzeby, dla której wykonujemy cięcie wzdłużne),
- połóż golonkę na desce do krojenia skórą do dołu, rozcięciem do góry. Wykonujemy nacięcia na mięsie, nie przecinając skóry, rozkładamy golonkę tak, aby zamieniła się w warstwę (skóra powinna pozostać nienaruszona),
- kładziemy nadzienie na jednej krawędzi, a następnie zwijamy warstwę mięsa w rolkę, przeciągamy ją nitką kulinarną w odstępach około 3 cm,
- uformowaną bułkę natrzyj oliwą z oliwek i posyp solą, włóż do naczynia do pieczenia.
4. Ostatni etap-pieczenie:
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza, po czym włóż do piekarnika formę z rolką,
- pieczemy rolkę przez 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i gotujemy rolkę Przez 1 godzinę i 30 minut (po przekłuciu nożem z rolki powinien wypłynąć przezroczysty sok).
- wyłącz ogrzewanie, przykryj formę folią, pozostaw na 10-15 minut.
po upływie określonego czasu bułkę można podawać, krojąc w cienkie łomy. Jednak to danie jest bardzo smaczne i schłodzone.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Golonka wieprzowa - 294 kcal/100g