Rolada z golonki w piekarniku

niezwykle smaczne i świąteczne danie! Gotuj! Rolada z golonki w piekarniku to apetyczne i piękne danie, które można łatwo przygotować na ucztę na każdą okazję. Delikatne i soczyste mięso doskonale komponuje się z nadzieniem. W razie potrzeby jabłka można zastąpić gruszkami-twardymi i słodko-kwaśnymi.
LiliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 15 g
tłuszcze 49 % 22 g
węglowodany 18 % 8 g
298 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 10 min

przygotowanie tego dania wcale nie jest trudne! Wystarczy postępować zgodnie z krokami opisanymi w przepisie. Poradzi sobie nawet początkujący kucharz ;)

1. Przygotuj produkty do nadzienia:

- odetnij skórę z boczku (smalcu), a następnie pokrój smalec w małe kostki,

- obierz cebulę z łuski i drobno posiekaj,

- posiekaj orzechy nożem,

- drobno umyte i wysuszone ręcznikiem papierowym liście pietruszki i rozmarynu,

- umyj jabłka, wytrzyj ręcznikiem, obierz, Wytnij łodygi i rdzenie i pokrój w małe kostki.

2. Przygotuj nadzienie:

- stawiamy dużą patelnię na średnim ogniu, wkładamy do niej masło i czekamy, aż się rozpuści,

- rozłóż pokrojony boczek (smalec) i posiekaną cebulę na rozgrzanej patelni, smaż je, mieszając, 3-4 minuty (do miękkości cebuli),

- dodaj posiekane orzechy na patelnię, kontynuuj gotowanie razem przez 5-7 minut, a następnie zdejmij patelnię z ognia,

- rozłóż drobno posiekane jabłka na patelni, wlej bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki i rozmaryn, trochę soli, wszystko wymieszaj.

3. Teraz przygotowujemy golonkę i formujemy rolkę:

- dobrze umyj kierownicę, usuń nadmiar wilgoci ręcznikami papierowymi, zeskrob skórę, Wytnij kość (w razie potrzeby, dla której wykonujemy cięcie wzdłużne),

- połóż golonkę na desce do krojenia skórą do dołu, rozcięciem do góry. Wykonujemy nacięcia na mięsie, nie przecinając skóry, rozkładamy golonkę tak, aby zamieniła się w warstwę (skóra powinna pozostać nienaruszona),

- kładziemy nadzienie na jednej krawędzi, a następnie zwijamy warstwę mięsa w rolkę, przeciągamy ją nitką kulinarną w odstępach około 3 cm,

- uformowaną bułkę natrzyj oliwą z oliwek i posyp solą, włóż do naczynia do pieczenia.

4. Ostatni etap-pieczenie:

- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza, po czym włóż do piekarnika formę z rolką,

- pieczemy rolkę przez 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i gotujemy rolkę Przez 1 godzinę i 30 minut (po przekłuciu nożem z rolki powinien wypłynąć przezroczysty sok).

- wyłącz ogrzewanie, przykryj formę folią, pozostaw na 10-15 minut.

po upływie określonego czasu bułkę można podawać, krojąc w cienkie łomy. Jednak to danie jest bardzo smaczne i schłodzone.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Golonka wieprzowa - 294   kcal/100g

Podobne przepisy