jajecznica z boczkiem i serem

pyszne śniadanie z chrupiącym boczkiem i aromatycznym parmezanem. Jajecznica z bekonem i serem to proste danie śniadaniowe na co dzień. Obfite, smaczne i szybkie. Dodanie odrobiny śmietany nadaje jajkom trochę "kremowości", a smażony boczek ma niesamowity smak i pyszną chrupkość. Danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom-zarówno dużym, jak i małym.
LondonAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 12 g
tłuszcze 59 % 19 g
węglowodany 3 % 1 g
241 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

przede wszystkim przygotowujemy wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Ponieważ danie gotuje się bardzo szybko, musisz pokroić bekon w cienkie plasterki (jeśli jeszcze nie został pokrojony), dobrze umyć jajka i wytrzeć je ręcznikiem papierowym, odmierzyć odpowiednią ilość śmietany itp. Wszystkie składniki przyszłego dania układamy w osobnych miseczkach.

teraz usmaż boczek. Wydaje się, że nie ma nic prostszego, ale mimo to trzeba to również umieć zrobić. Znając niektóre niuanse, dobrze ugotuj bekon, a prawda nie będzie trudna. Idealnie smażony boczek można dodawać do różnych potraw - sałatek, przekąsek, drugich i pierwszych dań, wypieków. I zawsze będzie pyszny i aromatyczny.

boczek jest smażony na dużej patelni-konieczne jest umieszczenie na nim całych plasterków bez zwijania się. Wkładamy na patelnię i powinna być zimna, talerze boczku. Kładziemy patelnię na średnim ogniu, podczas gdy bekon zaczyna skwierczeć i wkrótce staje się przezroczysty. Ważne jest, aby nie przesuwać boczku, dopóki nie zacznie się swobodnie poruszać podczas poruszania patelnią. Odwróć boczek na drugą stronę i gotuj w ten sam sposób. Jeśli boczek jest cienko pokrojony, proces gotowania trwa 10 minut. Grubsze plastry mogą gotować dłużej-około 15 minut.

gdy bekon przestanie skwierczeć i będzie chrupiący, wyjmij go z patelni i połóż na warstwie ręczników papierowych, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. gdy boczek ostygnie, pokrój go na małe kawałki. Na razie odkładamy je na bok.

nie myj patelni, ale odsącz tłuszcz pozostały po usmażeniu boczku. Na patelni należy zostawić około jednej łyżki tłuszczu. W misce rozbijamy jajka, mieszamy je ze śmietaną, solą i szczyptą białego pieprzu. W tym czasie wracamy patelnię do pieca, ogrzewanie jest średnie. Rozłóż masło na patelni, poczekaj, aż się rozpuści.

na dobrze rozgrzanej patelni układamy jajka i smażymy je, od czasu do czasu mieszając, zeskrobując je drewnianą szpatułką. Wskazane jest, aby jajka nie były zbyt rumiane. I musisz upewnić się, że nie spalą się i nie przykleją do dna patelni.

jajecznica jest prawie gotowa. Dodaj parmezan i pokrojony boczek na patelnię, wszystko wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut. Zdejmij patelnię z ognia, ułóż jajecznicę na porcjach, udekoruj ją posiekaną zieloną cebulą na wierzchu.

podawaj gorące jajka na stole!

smacznego! Pogodny poranek i aktywny dzień!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Biały pieprz - 0   kcal/100g

Podobne przepisy