skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuję składniki na chaczapuri z twarogiem.
Krok 2:
Wymieszaj kefir z solą i olejem. Przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia. Przy ciągłym mieszaniu wprowadzić mąkę do płynnych składników.Zagnieść ciasto. Ciasto przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą.
Krok 3:
Przygotowanie nadzienia. Wymieszaj twaróg, jajko i drobno posiekany koperek, aż będą gładkie. Nadzienie jest gotowe, przejdź do ciasta.
Krok 4:
Podziel ciasto na 3 części, uformuj kulki. Robię też wszystko z nadzieniem. Posyp powierzchnię mąką, rozłóż kulkę ciasta i zwiń w ciasto. Nadzienie wkładam na środek i szczypam brzegi ciasta.
Krok 5:
Odwróć szew w dół i rozwałkuj ciasto z nadzieniem. Zrób to samo z resztą ciastek.
Krok 6:
Stawiam suchą patelnię na dużym ogniu, aby się rozgrzać. Rozłóż pierwsze ciasto i smaż przez 5-8 minut. Odwracam i smaruję masłem. Przykryj pokrywką i smaż przez kolejne 5 minut. Robię to samo z resztą ciastek. Chaczapuri jest gotowy! Smacznego!
Krok 7:
Khachapuri jest gotowy! Smacznego!
szybko i smacznie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g