skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przepisu i możesz rozpocząć gotowanie.
Krok 2:
Zmiel kolendrę.
Krok 3:
Zetrzyj czerwoną marchewkę na grubej tarce.
Krok 4:
Opłucz i wyczyść wszelkie grzyby. Pokroić na małe kawałki.
Krok 5:
Pokrój cebulę w drobną kostkę.
Krok 6:
Ugotuj ryż wcześniej w niewielkiej ilości wody, aż będzie kruchy.
Krok 7:
Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej i włóż pokruszoną cebulę i marchewkę. Smażyć na średnim ogniu przez około 5-7 minut. następnie dodaj grzyby, przyprawy i sól do smaku. Smażyć do miękkości.
Krok 8:
Gdy wszystkie składniki naczynia będą gotowe, włóż je do pogłębionej filiżanki, wszystko dokładnie wymieszaj w jednorodną masę i ponownie spróbuj soli.
Krok 9:
Z powstałej podstawy uformuj małe kulki w kształcie klopsików tego samego rozmiaru.
Krok 10:
Przygotowane klopsiki pieczećw niewielkiej ilości oleju roślinnego na małym ogniu, obracając równomiernie. Aby były lekko smażone ze wszystkich stron.
Krok 11:
Weź płaskie szerokie danie, użyj sałatek i świeżych warzyw do dekoracji. Ułóż gotowe klopsiki na wierzchu.
bardzo satysfakcjonujące, aromatyczne danie. Nadaje się nawet na świąteczny stół.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kolendra Zielona - 25 kcal/100g