klopsiki z grzybami

takie klopsiki doskonale łączą grzyby i ryż. Przygotowanie nie jest trudne. Bardzo smaczne i zdrowe danie. Danie można uzupełnić dowolnym dodatkiem, przyprawami i przyprawami.
luba60Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 29 % 13 g
węglowodany 64 % 29 g
241 kcal
IG: 10 / 90 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przepisu i możesz rozpocząć gotowanie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel kolendrę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj czerwoną marchewkę na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz i wyczyść wszelkie grzyby. Pokroić na małe kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cebulę w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ugotuj ryż wcześniej w niewielkiej ilości wody, aż będzie kruchy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej i włóż pokruszoną cebulę i marchewkę. Smażyć na średnim ogniu przez około 5-7 minut. następnie dodaj grzyby, przyprawy i sól do smaku. Smażyć do miękkości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy wszystkie składniki naczynia będą gotowe, włóż je do pogłębionej filiżanki, wszystko dokładnie wymieszaj w jednorodną masę i ponownie spróbuj soli.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Z powstałej podstawy uformuj małe kulki w kształcie klopsików tego samego rozmiaru.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przygotowane klopsiki pieczećw niewielkiej ilości oleju roślinnego na małym ogniu, obracając równomiernie. Aby były lekko smażone ze wszystkich stron.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Weź płaskie szerokie danie, użyj sałatek i świeżych warzyw do dekoracji. Ułóż gotowe klopsiki na wierzchu.

bardzo satysfakcjonujące, aromatyczne danie. Nadaje się nawet na świąteczny stół.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kolendra Zielona - 25   kcal/100g

Podobne przepisy