skład / składniki
metoda gotowania
1. Udka z kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć mieszanką soli i pieprzu, pozostawić do marynowania przez 10-15 minut.
2. Na oliwie z oliwek smażyć kurczaka na złoty kolor przez 10 minut, przenieść Na Ręczniki papierowe, aby nadmiar tłuszczu zniknął.
3. Boczek kroimy drobno, smażymy na tej samej patelni, na której smażono kurczaka, a następnie usuwamy.
4. Cebulę obrać, pokroić w półpierścienie, smażyć na pozostałej oliwie do miękkości, następnie wlać część cydru, gotować przez 5 minut.
5. W żaroodpornej formie rozłóż cebulę, boczek, kurczaka, liść laurowy, wlej pozostały cydr, wyślij formę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni, piecz przez 40 minut.
6. W międzyczasie umyj jabłko, Wytnij rdzeń, pokrój w cienkie łomy.
7. Rozłóż jabłko na kurczaku, zwiększ temperaturę w piekarniku do 220 stopni, kontynuuj pieczenie przez kolejne 15 minut.
podajemy na stole z dodatkiem duszonych lub pieczonych warzyw, będzie również pyszny z ryżem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Cydr - 45 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal/100g