kurczak w cydrze

Przygotuj pachnącego złotego kurczaka na obiad! Kurczak w cydrze okazuje się znacznie smaczniejszy i bardziej aromatyczny, jeśli dodasz do niego kawałek smażonego boczku i jabłka. Aby utworzyć złotą skórkę, kurczak jest wstępnie smażony na patelni, dopiero potem pieczony w piekarniku.
MartaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 14 g
tłuszcze 45 % 13 g
węglowodany 7 % 2 g
189 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Udka z kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć mieszanką soli i pieprzu, pozostawić do marynowania przez 10-15 minut.

2. Na oliwie z oliwek smażyć kurczaka na złoty kolor przez 10 minut, przenieść Na Ręczniki papierowe, aby nadmiar tłuszczu zniknął.

3. Boczek kroimy drobno, smażymy na tej samej patelni, na której smażono kurczaka, a następnie usuwamy.

4. Cebulę obrać, pokroić w półpierścienie, smażyć na pozostałej oliwie do miękkości, następnie wlać część cydru, gotować przez 5 minut.

5. W żaroodpornej formie rozłóż cebulę, boczek, kurczaka, liść laurowy, wlej pozostały cydr, wyślij formę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni, piecz przez 40 minut.

6. W międzyczasie umyj jabłko, Wytnij rdzeń, pokrój w cienkie łomy.

7. Rozłóż jabłko na kurczaku, zwiększ temperaturę w piekarniku do 220 stopni, kontynuuj pieczenie przez kolejne 15 minut.

podajemy na stole z dodatkiem duszonych lub pieczonych warzyw, będzie również pyszny z ryżem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Cydr - 45   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy