Przystawka do wódki melonowej z szynką

wykwintny przepis kulinarny, cudownie podkreśla smak napoju!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 11 % 1 g
węglowodany 78 % 7 g
44 kcal
IG: 14 / 86 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

ten dość wyrafinowany przepis kulinarny znalazłem na stronie poświęconej różnorodnej kuchni. Taka przekąska do wódki doskonale podkreśla jej smak. Wszyscy, którzy próbowali, wyrazili swój werdykt: połączenie produktów jest bardzo udane. Jednak przekąska jest bardziej odpowiednia dla pań niż dla mężczyzn. Więc przekonaj się sam. Kolejna kwestia: jeśli jesteś zdezorientowany obecnością Sherry na liście składników (nie zawsze znajdziesz ją w sklepach), możesz zastąpić ten napój bardziej powszechnym wermutem. Dobrze sprawdza się suchy lub półsuchy biały wermut. Sam wolę brać półsłodki, ale to wyłącznie mój kaprys.
pokrój obrany i wysiewany melon w piękne i schludne kostki. Usuń skórkę z pomarańczy i pokrój w plasterki, a następnie, w razie potrzeby, każdy plasterek na pół. Szynkę kroimy na małe kawałki. Teraz bierzemy głębokie danie, wkładamy do niego melona, rozrzucamy kawałki pomarańczy na wierzchu, a na nich kostki szynki. Mięsiste oliwki kroimy w plasterki i kładziemy na szynce. W osobnej misce wymieszaj rozgrzany miód, sok pomarańczowy (najlepiej świeżo wyciśnięty) i sherry. Rozerwij liście mięty rękami i dodaj do dressingu. Naszą przekąskę wypełniamy powstałą mieszanką. Udekoruj całe liście mięty. Takie jedzenie ze wspólnego dania jest pobierane widelcem deserowym z długimi goździkami (jeśli chodzisz blisko przyjaznego kompasu).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Melon"kantalupa" - 19   kcal/100g
  • Melon"kołchoźnica" - 28   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Sherry - 163   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g

Podobne przepisy