skład / składniki
metoda gotowania
ten dość wyrafinowany przepis kulinarny znalazłem na stronie poświęconej różnorodnej kuchni. Taka przekąska do wódki doskonale podkreśla jej smak. Wszyscy, którzy próbowali, wyrazili swój werdykt: połączenie produktów jest bardzo udane. Jednak przekąska jest bardziej odpowiednia dla pań niż dla mężczyzn. Więc przekonaj się sam. Kolejna kwestia: jeśli jesteś zdezorientowany obecnością Sherry na liście składników (nie zawsze znajdziesz ją w sklepach), możesz zastąpić ten napój bardziej powszechnym wermutem. Dobrze sprawdza się suchy lub półsuchy biały wermut. Sam wolę brać półsłodki, ale to wyłącznie mój kaprys.
pokrój obrany i wysiewany melon w piękne i schludne kostki. Usuń skórkę z pomarańczy i pokrój w plasterki, a następnie, w razie potrzeby, każdy plasterek na pół. Szynkę kroimy na małe kawałki. Teraz bierzemy głębokie danie, wkładamy do niego melona, rozrzucamy kawałki pomarańczy na wierzchu, a na nich kostki szynki. Mięsiste oliwki kroimy w plasterki i kładziemy na szynce. W osobnej misce wymieszaj rozgrzany miód, sok pomarańczowy (najlepiej świeżo wyciśnięty) i sherry. Rozerwij liście mięty rękami i dodaj do dressingu. Naszą przekąskę wypełniamy powstałą mieszanką. Udekoruj całe liście mięty. Takie jedzenie ze wspólnego dania jest pobierane widelcem deserowym z długimi goździkami (jeśli chodzisz blisko przyjaznego kompasu).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Melon"kantalupa" - 19 kcal/100g
- Melon"kołchoźnica" - 28 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Sherry - 163 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g