Fusilli z mięsem mielonym

klasyczny włoski makaron z delikatnym smażonym mięsem mielonym. Fusilli to klasyczny włoski makaron spiralny wykonany z pszenicy durum. Makaron jest zwykle gotowany. Ale jest inny sposób gotowania makaronu-smażenie na patelni. Makaron przygotowany w ten sposób nie gotuje się ani nie skleja, zawsze okazuje się pachnący i rumiany.
czarny kotAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 10 g
tłuszcze 23 % 11 g
węglowodany 55 % 26 g
241 kcal
IG: 12 / 88 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.

mięso mielone wysyłamy na patelnię rozgrzaną olejem roślinnym.
smażyć na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
obraną cebulę kroimy w drobną kostkę.
dodaj go do mięsa mielonego.
dobrze wymieszaj i smaż cebulę z mielonym mięsem na złoty kolor.
dodaj czosnek wyciśnięty przez prasę do mięsa mielonego z cebulą, solą i wymieszaj. Pozostaw na małym ogniu przez kolejne pół minuty.
wlej trochę oleju roślinnego do czystej, suchej patelni, podgrzej i wlej pastę.
bez wychodzenia z pieca smażyć na dużym ogniu, ciągle mieszając. Makaron powinien się równomiernie zrumienić. Możesz smażyć na różne sposoby, jak chcesz-możesz lekko zrumienić lub smażyć ciemniej, ale bez fanatyzmu, jeśli nie chcesz dostać czarnych węgli.
następnie wlej smażoną pastę wrzącą wodą, aby woda ledwo ją przykryła, dodaj liść laurowy, sól i ciągle mieszając dusić na średnim ogniu, odparowując całą wodę. Przygotowując makaron w ten sposób, bardzo trudno jest go strawić.
makaron pęcznieje bardzo szybko, nadmiar wody wyparuje, co oznacza, że makaron jest gotowy. Jeśli woda wyparowała, a makaron jest jeszcze trochę sztywny, możesz dodać ciepłą przegotowaną wodę i doprowadzić makaron do ugotowania, przykrywając pokrywką.
dodaj makaron na patelnię do mięsa mielonego i posyp czarnym pieprzem. Aromat czarnego mielonego pieprzu bardzo harmonijnie uzupełnia smak tego dania.
dokładnie wymieszaj makaron z mięsem mielonym.
podawaj makaron z mięsem mielonym na gorąco.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina wołowina - 236   kcal/100g

Podobne przepisy