skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty do przygotowania mleka. Weź dowolne mleko - zrobią to zarówno sklep, jak i domowe. Im wyższa zawartość tłuszczu w mleku, tym bardziej kaloryczne będzie mleko skondensowane. Cukier można włożyć więcej, widziałem przepisy, w których wzięto go dwa razy mniej mleka, ale będzie bardzo słodki. Włóż wanilinę do smaku, okazuje się bardziej aromatyczny.
Krok 2:
Weź patelnię z grubym dnem i wysokimi bokami. Jest to ważne, ponieważ mleko zacznie uciekać podczas gotowania. Wlej do niego mleko, dodaj cukier, sodę i wanilinę. Wymieszać.
Krok 3:
Postaw garnek z mlekiem na ogniu, podgrzej średnio. Doprowadź mleko do wrzenia. Cukier powinien się rozpuścić. Piana z sody wzrośnie z góry, nie odchodź od pieca, mleko może uciec. Po chwili piana uspokoi się, a mleko zacznie się po prostu gotować.
Krok 4:
Gotuj mleko, od czasu do czasu mieszając, przez około 20 minut na średnim ogniu. Nabierze pięknego koloru stopionego mleka. Następnie zmniejsz ogrzewanie do minimum i kontynuuj gotowanie mleka przez godzinę.
Krok 5:
Cały czas mieszaj mleko, aby się nie przypaliło. Tutaj zrozumiesz, dlaczego potrzebujesz rondla z grubym dnem-w zwykłym mleku natychmiast się spali. Po dwudziestu minutach gotowania mleko lekko ciemnieje.
Krok 6:
Po kolejnych 20 minutach nabierze lekko karmelowego koloru, a jego poziom znacznie się zmniejszy.
Krok 7:
Kontynuuj gotowanie dalej, ciągle mieszając mleko łyżką. Pod koniec gotowania mleko stanie się jeszcze ciemniejsze, będzie smakować jak toffi mleczne.
Krok 8:
Wyłącz ogrzewanie. Kontynuuj mieszanie mleka bez podgrzewania przez kolejne 5 minut - to usunie pianę z mleka. Schłodzić do temperatury pokojowej. Mleko będzie płynne. Włóż garnek mleka do lodówki. Po zimnie mleko stanie się grubsze. przełóż do słoików i przechowuj w lodówce.
gotowane mleko skondensowane smakowało niesamowicie! Delikatny ghee-karmelowy smak, umiarkowanie słodki, o aromacie wanilii. Ale pozostała płynna. W innych przepisach napisano, że aby uzyskać grubszy stan, musisz gotować przez ponad dwie godziny. Próbowałem gotować część skondensowanego mleka, ale stało się prawie czarne i nabrało smaku spalonego cukru. Myślę więc, że ten przepis jest płynnym gotowanym skondensowanym mlekiem. Lub musisz zwiększyć ilość cukru.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g