skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Mam argentyńskie langusty kategorii L1, co oznacza największy rozmiar. Długość takich skorupiaków wynosi od 20-25 cm, a także langusty kategorii L2 i L3, których długość wynosi odpowiednio 15-20 cm i 11-15 cm. Uważaj, wielkość langustyn wpływa na czas gotowania. Nie radzę kupować pudełek oznaczonych LR, co oznacza, że w opakowaniu znajdują się langusty o różnych rozmiarach.
Krok 2:
W dużym garnku wlej wodę z kranu i podpal garnek, zagotuj wodę. Langusty powinny być gotowane w dużej ilości wody i lepiej jest użyć dużego garnka, aby podczas opuszczania skorupiaków woda nie wydostała się z krawędzi garnka. Dodaj liść laurowy, ziarna pieprzu i sól do wrzącej wody, wymieszaj.
Krok 3:
Zanurz langusty we wrzącej wodzie z przyprawami. Przed gotowaniem nie ma potrzeby rozmrażania i obierania langustyn ze skorupy, ponieważ pozwala to zachować soczystość owoców morza. Możesz dodać inne przyprawy, ale musisz być bardzo ostrożny, ponieważ langusty bardzo dobrze pochłaniają aromat marynaty, czosnku i ziół. Gdy na powierzchni utworzy się piana, usuń ją za pomocą łyżki z otworami.
Krok 4:
Gotuj langusty w lekko wrzącej wodzie. Ponieważ mam langusty Gotowane i mrożone (czerwony odcień), gotuję je przez 2-3 minuty po ugotowaniu. Jeśli homary są mrożone na surowo (ciemnozielony odcień), ich przygotowanie zajmuje znacznie więcej czasu: dla kategorii L1-17-20 minut, L2 - 12-15 minut, L3 – około 10 minut. Trawienie langustyn nie jest tego warte, ponieważ ma to zły wpływ na ich właściwości organoleptyczne (zapach, smak i wygląd).
Krok 5:
Zdejmij patelnię z ognia, przykryj i odstaw langusty na chwilę. Dzięki temu owoce morza są jeszcze lepiej nasycone smakami. Po kilku minutach łyżką cedzakową połóż gotowane langustyny na talerzu.
Krok 6:
Ponieważ powłoka nie została usunięta podczas gotowania, żyła jelitowa nie została usunięta. Jak usunąć żyłę jelitową z langustyn? Dokładnie nożyczkami przeciąć muszle wzdłuż całego grzbietu, rozcieńczyć krawędzie i wyjąć przewód. Odbywa się to łatwo i prosto. Pożądane jest natychmiastowe usunięcie żądła i oczyszczenie zjedzonego dania do kosza, w przeciwnym razie w kuchni pojawi się zgniły zapach. W razie potrzeby langusty można skropić sokiem z cytryny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Homar (mięso szyi) - 88 kcal/100g
- Langustin - 112 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g