skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować sałatkę z gotowanej czerwonej fasoli i marchewki, potrzebujemy 100-150 gramów suchej fasoli, trzech średnich marchewek, 1-2 ząbków czosnku, krakersów i majonezu. Aby sałatka była zdrowsza i smaczniejsza, najlepiej jest użyć domowego majonezu własnej produkcji do dressingu. Krakersy można wziąć gotowe lub ugotować samodzielnie.
Krok 2:
Lepiej moczyć fasolę przed gotowaniem przez co najmniej godzinę przez dwie, a lepiej przez noc. W ten sposób skrócimy czas gotowania fasoli. Następnie myjemy fasolę i gotujemy przez około godzinę. Sól fasolę na 10 minut przed końcem gotowania.
Krok 3:
Gdy fasola jest ugotowana-zostawiamy ją w wodzie, w której gotowano ją przez około pół godziny.
Krok 4:
Następnie spuść wodę i ostudź fasolę.
Krok 5:
Obierz marchewki, nie myj i zetrzyj na średniej wielkości tarce. Dodaj przyprawy (Mój to czarny mielony pieprz), sól i dobrze wymieszaj.
Krok 6:
W głębokiej misce (Gossip Girl) łączymy gotowaną czerwoną fasolę, startą świeżą marchewkę i krakersy z białego chleba (mój ma smak czosnku).
Krok 7:
Wyciśnij jeden ząbek czosnku do sałatki z gotowanej czerwonej fasoli i marchewki. Dodaj majonez i dobrze wymieszaj.
Sałatka z gotowanej czerwonej fasoli i marchwi ma wiele odmian z substytucją i dodatkiem różnych składników. Fasola i marchew pozostają niezmienioną bazą.
do fasoli i marchewki można dodać krakersy, wędzoną kiełbasę lub ser. Czosnek można zastąpić cebulą (zarówno marynowaną, jak i smażoną z dodatkiem oleju roślinnego). Do przygotowania sałatki można użyć fasoli w puszkach, ponieważ przygotowanie nie wymaga czasu, ale jest zdrowsze i smaczniejsze z gotowaną. A jeśli użyjesz gotowych krakersów o różnych smakach, sałatka za każdym razem będzie miała nową oryginalną i pikantną nutę.
krakersy sałatkowe można zrobić samodzielnie. W tym celu najlepiej jest użyć chleba tostowego lub krojonego bochenka, ponieważ podczas krojenia mniej się kruszą. Pokrojony chleb jest smażony na suchej patelni lub suszony w piekarniku.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g