skład / składniki
metoda gotowania
przedstawiam Ci kolorową i lekką przekąskę. To przepis na najprostszą sałatkę z aromatycznym dressingiem i szkockim łososiem. Składniki przystawki "łosoś z dressingiem miodowym" można przygotować z wyprzedzeniem i wymieszać je tuż przed wizytą gości na kilka minut.
co robię wcześniej: smaż łososia na oleju stroną bez skóry przez 12-15 minut. Jednocześnie odwracam go tylko raz. Łosoś powinien być całkowicie ugotowany i matowy w środku. Teraz robię dressing: w blenderze mieszam olej, miód, musztardę, majonez, ocet, pieprz i sól. Na talerzu rozkładam obrane pomarańcze na plasterki, aby nie stracić ani jednej kropli soku. Usuwam z nich folie, przykrywam i zostawiam w chłodnym miejscu. Do sosu dodaję sok pomarańczowy i wlewam do butelki, którą zamykam. Cebulę kroję w półpierścienie, wkładam do torby i wysyłam do lodówki. Łosoś jest łamany widelcami na duże kawałki i podlewany połową sosu. Rybę przykrywam folią i wkładam do lodówki.
goście są już na wyciągnięcie ręki? Następnie przejdź do pracy: krewetki i pomarańcze wkładam do dużej miski i polewam dressingiem, który należy najpierw wstrząsnąć. Dodaj liście sałaty i przenieś mieszaninę na talerz. Na wierzch rozprowadzam łososia pieprzowego. Sałatka jest gotowa do podania.
a tak przy okazji, ta sałatka jest świetna z wędzonego łososia, jeśli nie masz ochoty i czasu na majstrowanie przy świeżych rybach. Następnie po prostu połóż wędzonego łososia na talerzu z jednej strony, a samą sałatkę z drugiej. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g