Ośmiornica po grecku

starożytny przepis Greków, który stał się sławny na całym świecie!
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 13 g
tłuszcze 13 % 4 g
węglowodany 45 % 14 g
151 kcal
IG: 79 / 21 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

Polecam wszystkim spróbować egzotycznego dania, którego kulinarny przepis pochodzi ze słonecznej Grecji. Kuchnia grecka tradycyjnie szeroko wykorzystuje przepisy na dania z owoców morza. Oto przykład przepisu na oryginalne greckie jedzenie. To danie z pewnością ozdobi każdy świąteczny stół.
najpierw pokrój cebulę w plasterki. Podpal głęboką patelnię i wlej do niej trochę masła i trochę oliwy z oliwek. Gdy olej się rozgrzeje, włóż do niego cebulę. Smaż go, aż stanie się przezroczysty.
teraz umyj rodzynki i pokrój suszone morele na połówki wzdłuż. Pokrój jabłka na małe plasterki. Musisz zrobić to samo z imbirem, pokrój go na cienkie płytki.
dodaj to wszystko do cebuli na patelni i podsmaż, mieszając przez około 5-10 minut.
następnie zajmijmy się głównym bohaterem. Jeśli ośmiornica jest zamrożona, odpowiednio ją rozmrozimy. Dokładnie umyj ośmiornicę w zimnej wodzie. Należy go oczyścić i wypatroszyć. Pokrój ośmiornicę na małe kawałki i umieść na patelni na cebuli i owocach. Dopraw solą i pieprzem do smaku i dodaj szklankę Madery na patelnię i dodaj cynamon i imbir.
następnie, mieszając, dusić naczynie do miękkości. Warto tutaj powiedzieć, że czas potrzebny na osiągnięcie stanu przez ośmiornice jest bardzo zależny od cech ośmiornic. Mogą osiągnąć gotowość w 5 minut lub mogą być bardzo gęste, a następnie muszą być duszone przez ponad godzinę. Dlatego musisz stale próbować mięsa ośmiornic pod kątem gotowości.
gdy ośmiornice są miękkie, serwujemy je i podajemy. Ośmiornica po grecku jest gotowa. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Wina mocne - 163   kcal/100g
  • Wino mocne (Madera) - 150   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ośmiornica - 164   kcal/100g

Podobne przepisy