skład / składniki
metoda gotowania
Polecam wszystkim spróbować egzotycznego dania, którego kulinarny przepis pochodzi ze słonecznej Grecji. Kuchnia grecka tradycyjnie szeroko wykorzystuje przepisy na dania z owoców morza. Oto przykład przepisu na oryginalne greckie jedzenie. To danie z pewnością ozdobi każdy świąteczny stół.
najpierw pokrój cebulę w plasterki. Podpal głęboką patelnię i wlej do niej trochę masła i trochę oliwy z oliwek. Gdy olej się rozgrzeje, włóż do niego cebulę. Smaż go, aż stanie się przezroczysty.
teraz umyj rodzynki i pokrój suszone morele na połówki wzdłuż. Pokrój jabłka na małe plasterki. Musisz zrobić to samo z imbirem, pokrój go na cienkie płytki.
dodaj to wszystko do cebuli na patelni i podsmaż, mieszając przez około 5-10 minut.
następnie zajmijmy się głównym bohaterem. Jeśli ośmiornica jest zamrożona, odpowiednio ją rozmrozimy. Dokładnie umyj ośmiornicę w zimnej wodzie. Należy go oczyścić i wypatroszyć. Pokrój ośmiornicę na małe kawałki i umieść na patelni na cebuli i owocach. Dopraw solą i pieprzem do smaku i dodaj szklankę Madery na patelnię i dodaj cynamon i imbir.
następnie, mieszając, dusić naczynie do miękkości. Warto tutaj powiedzieć, że czas potrzebny na osiągnięcie stanu przez ośmiornice jest bardzo zależny od cech ośmiornic. Mogą osiągnąć gotowość w 5 minut lub mogą być bardzo gęste, a następnie muszą być duszone przez ponad godzinę. Dlatego musisz stale próbować mięsa ośmiornic pod kątem gotowości.
gdy ośmiornice są miękkie, serwujemy je i podajemy. Ośmiornica po grecku jest gotowa. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Wina mocne - 163 kcal/100g
- Wino mocne (Madera) - 150 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ośmiornica - 164 kcal/100g