klopsiki mielone po wiejsku
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
posiekana cebula (1 sztuka), pieprz, sól, dodaj wodę do mięsa mielonego, wymieszaj. Formujemy kliny zwilżone wodą rękami, panierujemy w mące.
smażyć klopsiki z obu stron na maśle, aż będą ugotowane.
pokrój cebulę (2 sztuki) w paski, smaż na złoty kolor. Rozłóż na dnie rondla.
Grzyby gotujemy i schładzamy. Zostaw bulion.
pokrój grzyby, usmaż.
kładziemy kliny na cebuli. Na nich-grzyby.
Robienie sosu. Aby to zrobić, podsmaż mąkę na złoty kolor. Osobno podsmażamy pomidora.makaron, wymieszaj go z litrem wywaru grzybowego. Dodaj mąkę, liść laurowy, pieprz.
wlej sos do rondla i włóż do piekarnika na 15 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mielona wołowina - 254 kcal/100g