naleśniki drożdżowe na margarynie i mleku
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
najpierw musisz rozcieńczyć drożdże naleśnikowe w ciepłej wodzie z dodatkiem połowy ugotowanego cukru. Stopniowo dodajemy do tego płynu 1/3 przesianej mąki. Przygotowane ciasto przykrywa się folią spożywczą i pozostawia do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Rozpuść margarynę, lekko ostudź. Wprowadzamy go do wyrośniętego ciasta. Dodajemy tam sól i żółtka, wcześniej starte z piaskiem. Do powstałej masy dodajemy kolejno mleko i pozostałą mąkę, części:
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g