naleśniki drożdżowe na margarynie i mleku

każdy może ugotować takie bujne i lekkie naleśniki. Tradycyjnie w Rosji jedli naleśniki. Wśród ludów słowiańskich jest nawet cały tydzień naleśników-tydzień zapusty. Ale to danie kulinarne ma znaczenie nie tylko w okresie tego święta. Jedzenie takie jak naleśniki stało się praktycznie codzienne w wielu rodzinach. Sam dość często gotuję różne opcje naleśników dla mojego gospodarstwa domowego. Proponuję przygotować jeden z naszych ulubionych rodzajów naleśników – naleśniki na drożdżach.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 6 g
tłuszcze 20 % 7 g
węglowodany 63 % 22 g
170 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozcieńczyć drożdże i dodać część mąki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Niech podejdzie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej margarynę i żółtka z cukrem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Stopniowo dodajemy mleko i mąkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto jest gotowe.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    R-raaaz...

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dwaaaa...

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Voila!

  11. Krok 11:

    Krok 11.


najpierw musisz rozcieńczyć drożdże naleśnikowe w ciepłej wodzie z dodatkiem połowy ugotowanego cukru. Stopniowo dodajemy do tego płynu 1/3 przesianej mąki. Przygotowane ciasto przykrywa się folią spożywczą i pozostawia do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Rozpuść margarynę, lekko ostudź. Wprowadzamy go do wyrośniętego ciasta. Dodajemy tam sól i żółtka, wcześniej starte z piaskiem. Do powstałej masy dodajemy kolejno mleko i pozostałą mąkę, części:

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy