skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić serca z kurczaka w sosie śmietanowym na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź przyprawy według własnych upodobań.
Krok 2:
Oczyść serca z nadmiaru tłuszczu, skrzepów krwi i filmów, dokładnie spłucz pod zimną bieżącą wodą. Pokrój serca wzdłuż na 4 części.
Krok 3:
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w małe kostki. Podgrzej głęboką patelnię z grubym dnem, delikatnie, aby się nie poparzyć, wlej na nią olej roślinny i przenieś posiekaną cebulę. Smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż będzie miękka. Zajęło mi to około 3 minut.
Krok 4:
Następnie dodaj posiekane serca do cebuli, mieszaj i gotuj na dużym ogniu przez 10 minut.
Krok 5:
Następnie posolić, dodać liść laurowy i wymieszać.
Krok 6:
Napełnij serca wodą, aby były całkowicie przykryte, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20-25 minut na średnim ogniu.
Krok 7:
Aby zrobić sos, wymieszaj pozostałą wodę (mam nieco ponad pół szklanki), śmietanę i mąkę. Tym razem zrobiłam SOS cieplej, więc dodałam 1 łyżkę mąki. Jeśli chcesz grubsze, możesz dodać więcej.
Krok 8:
Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Gdy serca osiągną gotowość, dodaj sos i mieszając, gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty.
Krok 9:
Gdy sos będzie grubszy, dodaj czosnek i przyprawy.
Krok 10:
Wymieszaj i zdejmij z ognia. Przed podaniem serca w sosie śmietanowym można posypać posiekanymi ziołami.
podawaj serca w sosie śmietanowym na obiad lub lunch. To pyszne, aromatyczne i pożywne danie. Zgodnie z tym przepisem możesz również przygotować serca z kaczki.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Serce z kurczaka - 159 kcal/100g