skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak smacznie i szybko dusić morszczuka cebulą i marchewką na patelni? Przede wszystkim wyjmij morszczuka z zamrażarki i pozostaw do rozmrożenia w temperaturze pokojowej. Jakiej ryby najlepiej użyć? W przepisie wziąłem morszczuka, ale w ten sposób możesz ugotować każdą rybę.
Krok 2:
Aby szybciej rozmrozić, zanurz rybę w chłodnej wodzie. Po rozmrożeniu morszczuka spuść wodę i osusz tusze papierowymi serwetkami. Wypatrosz rybę, obierz łuski i odetnij ostre płetwy. Spłucz pod bieżącą wodą i ponownie osusz.
Krok 3:
Przygotuj wszystkie inne produkty.
Krok 4:
Obierz marchewki, cebulę i czosnek. Paprykę przekrój na pół, usuń rdzeń i nasiona. Opłucz warzywa w czystej wodzie.
Krok 5:
Pokrój marchewkę w cienkie paski, cebulę i pomidor w drobną kostkę, pieprz w półpierścienie i posiekaj czosnek losowo. W razie potrzeby usuń skórkę z pomidora.
Krok 6:
Morszczuk pokrój na kawałki o szerokości około 4-5 centymetrów.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Jeśli to możliwe, użyj patelni z grubymi krawędziami i dnem. Dodaj cebulę, marchewkę i paprykę do smażenia. Na dużym ogniu, mieszając, gotuj warzywa przez około 7 minut.
Krok 8:
Następnie dodaj pomidory i czosnek, gotuj jeszcze około 5 minut. Nie zapomnij wszystko wymieszać, w przeciwnym razie warzywa się spalą.
Krok 9:
Sól warzywna do smaku, pieprz, dodaj liść laurowy i ulubione przyprawy, jeśli chcesz.
Krok 10:
Umieść kawałki ryby na patelni, lekko wciskając warzywa.
Krok 11:
Zalej wrzącą wodą, aby przykryła morszczuka prawie do góry.
Krok 12:
Po ugotowaniu zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez 20 minut (po 10 minutach od rozpoczęcia gotowania otwórz pokrywkę, Odwróć każdy kawałek na drugą stronę, aby ryba była maksymalnie nasycona sosem warzywnym i równomiernie solona, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut).
Krok 13:
Gotowe danie z pieprzem i posyp wstępnie posiekanymi świeżymi ziołami. Gotowe!
gotowanie morszczuka z warzywami nie jest trudne i stosunkowo szybkie. Okazuje się, że jest to bardzo smaczna i soczysta ryba, którą można zaoferować jako niezależne danie lub podać oprócz owsianki, makaronu, tłuczonych ziemniaków i wielu innych.
musisz spróbować!
smacznego!
pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.
pomidory w tym przepisie można zastąpić keczupem, pomidorami we własnym soku lub koncentratem pomidorowym. Wybierz proporcje do smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Morszczuk pieczony - 105 kcal/100g
- Morszczuk gotowany - 95 kcal / 100g
- Morszczuk świeży - 86 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g