skład / składniki
metoda gotowania
do gotowania morszczuka w sosie lepiej nie używać całej ryby, ale fileta. W przypadku morszczuka w filecie nie będzie kości i nawet małe dzieci mogą bezpiecznie jeść. Łatwiej jest usunąć filet z nie do końca rozmrożonej ryby, wtedy będzie nadal gęsty i łatwo cięty z grzbietu.
świeżo mrożony morszczuk jest sprzedawany bez łusek i głowy, już wypatroszony. Dlatego wystarczy trochę rozmrozić rybę, umyć, wysuszyć i usunąć filet ostrym nożem z dwoma nacięciami wzdłuż grzbietu. Następnie zostawiamy go na talerzu, aż do całkowitego rozmrożenia.
w głębokim naczyniu przygotowujemy marynatę. Wymieszaj świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny, skórkę z tej samej cytryny, sól i pieprz. Włóż filet do marynaty, aby ryba była pokryta ze wszystkich stron, pozostaw na 30 minut.
podczas procesu marynowania obierz, umyj i pokrój cebulę w drobną drobną kostkę. Smażyć na oleju roślinnym, aż będzie miękki i przezroczysty. Przełóż czosnek przez prasę, dodaj do cebuli. Wlej wodę, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 7-10 minut.
pokrój pomidory na małe kawałki. Aby uzyskać delikatność sosu, lepiej usunąć z nich skórkę, uprzednio zalać wrzącą wodą. Rozłóż pomidory na patelni z cebulą, dodaj bazylię, sól, zmielony czerwony i czarny pieprz, keczup (sos pomidorowy) i gotuj na małym ogniu, nie zamykając pokrywy, przez 7-10 minut. W tym czasie kawałki pomidorów zmiękną, a sos stanie się jednorodny.
gdy tylko sos zgaśnie, rozprowadzamy na jego powierzchni filet z morszczuka, który już zdążył się marynować.Przykryj patelnię pokrywką i gotuj rybę w sosie przez 10-12 minut. Delikatny filet będzie miał czas na gotowanie w tym czasie, podczas gdy nie rozpadnie się, ale pozostanie równymi, schludnymi kawałkami we wspaniałym i bogatym sosie pomidorowym.
podawaj na gorąco z plasterkami cytryny i gałązkami bazylii. Morszczuk według tego przepisu można łączyć z przystawką lub być całkowicie niezależnym daniem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Morszczuk pieczony - 105 kcal/100g
- Morszczuk gotowany - 95 kcal/100g
- Morszczuk świeży - 86 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g