duszony morszczuk z selerem i pomidorami

wspaniały przepis na soczysty morszczuk w sosie warzywnym. To naprawdę proste, ale smaczne i zdrowe danie. Połączenie delikatnego morszczuka z warzywami, które rozjaśnia smak selera, sprawia, że duszony morszczuk jest przyjemny i pożądany. Morszczuk można podawać na każdy posiłek w dni powszednie zarówno jako niezależne danie, jak i jako rybę do dowolnego przystawki (ziemniaki, makaron, zboża itp.).
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 7 g
tłuszcze 37 % 7 g
węglowodany 26 % 5 g
105 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Miałem zamrożone tusze. Rozmroziłem je, wyczyściłem, wypatroszyłem, odciąłem płetwy, usunąłem głowę. Dałam czas na wyschnięcie. Następnie pokroiłem tusze na równe plasterki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kawałki soli, pieprzu, przypraw. Podczas gdy my zajmiemy się innymi procesami, pozwolimy morszczukowi marynować.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Łuk można rozdrabniać w dowolnym formacie. Rozdrobniłem go na małe kawałki. Marchewki można zetrzeć, wtedy sos będzie grubszy. Ale chciałem estetyki. I pokroiłem obraną i umytą marchewkę w tym formacie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Seler można również posiekać na różne sposoby. Ale w takim naczyniu seler będzie dobrze wyglądał z takimi cienkimi półdołkami. TJ. przeciąć łodygę w poprzek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ostatni pokrój pomidora. Niech to będą małe kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Można włączyć kuchenkę i umieścić dwie patelnie. W jednym, w którym podgrzewany jest olej, smażymy warzywa na średnim ogniu – najpierw czosnek, za nim kładziemy cebulę, marchewkę, seler, a na końcu pomidory.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    A w drugim, w którym podgrzewany jest również olej, ryba, wcześniej toczyła się w mące.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zalej gotowe warzywa wodą (szklanka lub pół szklanki, możesz więcej – spójrz na sytuację). Jak tylko się zagotuje, dodaj do niego pastę pomidorową. Po wymieszaniu wszystkiego gotuj przez minutę i włóż tutaj smażoną rybę (tak, aby była do połowy zanurzona w sosie). Dusić pod pokrywką przez 10 minut. Na koniec próbujemy, a jeśli już, dodajemy przyprawy lub sól.

i więcej porad

w tym przepisie wszystko jest tak proste, jak to tylko możliwe. Ale możesz bezpiecznie zmieniać składniki. Jeśli nie masz warzyw określonych w przepisie, weź te, które lubisz. Po prostu trzymaj się proporcji, aby sos był smaczny, gęsty i wystarczał do duszenia w nim morszczuka.

dusić razem ryby i warzywa nie można na patelni, ale w rondlu lub małym rondlu.

jeśli chcesz więcej sosu i aby był grubszy, dodaj więcej wody, ale wtedy będziesz musiał go odparować. I możesz dodać mąkę rozcieńczoną wodą do sosu (jak zaparzyć galaretkę). Ale musisz być bardziej ostrożny, aby nie uzyskać kleiku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Morszczuk pieczony - 105   kcal/100g
  • Morszczuk gotowany - 95   kcal/100g
  • Morszczuk świeży - 86   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy