skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Miałem zamrożone tusze. Rozmroziłem je, wyczyściłem, wypatroszyłem, odciąłem płetwy, usunąłem głowę. Dałam czas na wyschnięcie. Następnie pokroiłem tusze na równe plasterki.
Krok 2:
Kawałki soli, pieprzu, przypraw. Podczas gdy my zajmiemy się innymi procesami, pozwolimy morszczukowi marynować.
Krok 3:
Łuk można rozdrabniać w dowolnym formacie. Rozdrobniłem go na małe kawałki. Marchewki można zetrzeć, wtedy sos będzie grubszy. Ale chciałem estetyki. I pokroiłem obraną i umytą marchewkę w tym formacie.
Krok 4:
Seler można również posiekać na różne sposoby. Ale w takim naczyniu seler będzie dobrze wyglądał z takimi cienkimi półdołkami. TJ. przeciąć łodygę w poprzek.
Krok 5:
Ostatni pokrój pomidora. Niech to będą małe kawałki.
Krok 6:
Można włączyć kuchenkę i umieścić dwie patelnie. W jednym, w którym podgrzewany jest olej, smażymy warzywa na średnim ogniu – najpierw czosnek, za nim kładziemy cebulę, marchewkę, seler, a na końcu pomidory.
Krok 7:
A w drugim, w którym podgrzewany jest również olej, ryba, wcześniej toczyła się w mące.
Krok 8:
Zalej gotowe warzywa wodą (szklanka lub pół szklanki, możesz więcej – spójrz na sytuację). Jak tylko się zagotuje, dodaj do niego pastę pomidorową. Po wymieszaniu wszystkiego gotuj przez minutę i włóż tutaj smażoną rybę (tak, aby była do połowy zanurzona w sosie). Dusić pod pokrywką przez 10 minut. Na koniec próbujemy, a jeśli już, dodajemy przyprawy lub sól.
i więcej porad
w tym przepisie wszystko jest tak proste, jak to tylko możliwe. Ale możesz bezpiecznie zmieniać składniki. Jeśli nie masz warzyw określonych w przepisie, weź te, które lubisz. Po prostu trzymaj się proporcji, aby sos był smaczny, gęsty i wystarczał do duszenia w nim morszczuka.
dusić razem ryby i warzywa nie można na patelni, ale w rondlu lub małym rondlu.
jeśli chcesz więcej sosu i aby był grubszy, dodaj więcej wody, ale wtedy będziesz musiał go odparować. I możesz dodać mąkę rozcieńczoną wodą do sosu (jak zaparzyć galaretkę). Ale musisz być bardziej ostrożny, aby nie uzyskać kleiku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Morszczuk pieczony - 105 kcal/100g
- Morszczuk gotowany - 95 kcal/100g
- Morszczuk świeży - 86 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g