skład / składniki
metoda gotowania
możesz wziąć dowolny zestaw warzyw do gotowania na parze. Wziąłem białą kapustę, cebulę, marchewkę, czosnek, paprykę, mrożony zielony groszek.
1. Opłucz wszystkie warzywa, osusz i grubo posiekaj-lepiej to zrobić z wyprzedzeniem, ponieważ wtedy będziesz musiał szybko dodać je wszystkie na patelnię do smażenia.
2. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni.
3. Wrzuć średnią lub cztery duże cebule pokrojone w półpierścienie na patelnię, szybko wymieszaj, aby cebula lekko chwyciła olej ze wszystkich stron.
2. Zmiażdż ząbek czosnku nożem i drobno posiekaj, dodaj do cebuli.
3. Marchewki pokrojone w średnią kostkę, dodaj, mieszając, kontynuuj smażenie.
4. Niemal natychmiast dodaj kapustę pokrojoną w duże kwadraty. będzie gotować najdłużej, więc śledź gotowość zgodnie z miękkością kapusty. Sól, pieprz.
5. Gdy kapusta jest prawie gotowa, dodaj posiekaną paprykę.
6. A na samym końcu dodaj zielony groszek, możesz trochę upuścić wodę i doprowadzić warzywa do gotowości pod pokrywką.
jeśli lubisz bardzo miękkie, gotowane warzywa, po prostu dodaj więcej wody i gotuj na wolnym ogniu do pożądanej miękkości, ale pamiętaj, że korzyści z takiego dania będą minimalne.
7. Podawaj z ziołami jako dodatek do mięsa lub ryb lub jako samodzielne bardzo smaczne danie. Możesz posypać smażone warzywa dowolnymi orzechami lub nasionami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g