duszona kapusta papryka cebula marchewka na patelni

duszone warzywa są dobre jako dodatek, ponieważ samodzielne danie! Uwielbiam przystawkę warzywną z duszonych warzyw w ten sposób - każdy składnik zachowuje swój smak, kolor i aromat, nie zamieniając się w jednorodną owsiankę! Jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy - w końcu przy takim przetwarzaniu warzywa zachowują większość witamin. To danie można spożywać samodzielnie na obiad lub śniadanie, można je podawać jako gorące drugie danie, stosować w dietach leczniczych i dietach odchudzających.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 67 % 18 g
węglowodany 26 % 7 g
196 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

możesz wziąć dowolny zestaw warzyw do gotowania na parze. Wziąłem białą kapustę, cebulę, marchewkę, czosnek, paprykę, mrożony zielony groszek.
1. Opłucz wszystkie warzywa, osusz i grubo posiekaj-lepiej to zrobić z wyprzedzeniem, ponieważ wtedy będziesz musiał szybko dodać je wszystkie na patelnię do smażenia.
2. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni.
3. Wrzuć średnią lub cztery duże cebule pokrojone w półpierścienie na patelnię, szybko wymieszaj, aby cebula lekko chwyciła olej ze wszystkich stron.
2. Zmiażdż ząbek czosnku nożem i drobno posiekaj, dodaj do cebuli.
3. Marchewki pokrojone w średnią kostkę, dodaj, mieszając, kontynuuj smażenie.
4. Niemal natychmiast dodaj kapustę pokrojoną w duże kwadraty. będzie gotować najdłużej, więc śledź gotowość zgodnie z miękkością kapusty. Sól, pieprz.
5. Gdy kapusta jest prawie gotowa, dodaj posiekaną paprykę.
6. A na samym końcu dodaj zielony groszek, możesz trochę upuścić wodę i doprowadzić warzywa do gotowości pod pokrywką.
jeśli lubisz bardzo miękkie, gotowane warzywa, po prostu dodaj więcej wody i gotuj na wolnym ogniu do pożądanej miękkości, ale pamiętaj, że korzyści z takiego dania będą minimalne.
7. Podawaj z ziołami jako dodatek do mięsa lub ryb lub jako samodzielne bardzo smaczne danie. Możesz posypać smażone warzywa dowolnymi orzechami lub nasionami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy