linie duszone w śmietanie

wiosenny przysmak-spróbuj zrobić szwy. To jest pyszne! Uważa się, że nie można jeść linii i ogólnie lepiej je omijać, ale zbieramy je w kwietniu-maju i jemy z przyjemnością, przygotowując różne apetyczne potrawy. Co może być smaczniejszego niż świeże grzyby z lasu? Oczywiście najpierw muszą być odpowiednio przetworzone, a proces ten jest dość pracochłonny, ale warto.
Swetlja4okAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 3 g
tłuszcze 54 % 7 g
węglowodany 23 % 3 g
92 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 50 min

linie muszą być odpowiednio przygotowane, ponieważ uważa się, że zawierają niebezpieczne toksyny w swojej surowej postaci. Jeśli nadal wątpisz, że zrobisz wszystko dobrze, lepiej odmówić tego dania.

zaczynamy więc od dokładnego umycia linii, a następnie przecinamy je na pół lub na ćwiartki i moczymy w słonej wodzie przez pół godziny. Czas minął-spuszczamy wodę i przenosimy grzyby na patelnię o odpowiedniej wielkości. Wlać linie czystą wodą, postawić na dużym ogniu, doprowadzić do wrzenia. Wrzuć grzyby do durszlaka i dokładnie spłucz pod bieżącą wodą, lekko ściskając.

wróć linie do rondla, ponownie zalej czystą wodą, zagotuj i gotuj przez co najmniej 15 minut na średnim ogniu. Ponownie wrzucamy do durszlaka i myjemy, po czym gotujemy przez 45 minut na umiarkowanym ogniu. W trzecim odrzucamy grzyby, czekamy, aż lekko ostygną, a nadmiar płynu spłynie, wyciskamy je.

podczas gdy linie stygną, obierz i posiekaj cebulę, smaż ją na złoty kolor w oleju roślinnym. Pokrój grzyby nieco mniejsze, Dodaj do cebuli, wymieszaj. Na tym etapie posyp grzyby czarnym pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym), dodaj szczyptę gałki muszkatołowej, masło, śmietanę i mleko (lub wodę).

wymieszaj, gotuj wszystko razem przez około 10 minut. W razie potrzeby dodaj sól.

grzyby są gotowe. Podawaj je z ulubionym dodatkiem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Grzyby - 24   kcal/100g

Podobne przepisy