skład / składniki
metoda gotowania
linie muszą być odpowiednio przygotowane, ponieważ uważa się, że zawierają niebezpieczne toksyny w swojej surowej postaci. Jeśli nadal wątpisz, że zrobisz wszystko dobrze, lepiej odmówić tego dania.
zaczynamy więc od dokładnego umycia linii, a następnie przecinamy je na pół lub na ćwiartki i moczymy w słonej wodzie przez pół godziny. Czas minął-spuszczamy wodę i przenosimy grzyby na patelnię o odpowiedniej wielkości. Wlać linie czystą wodą, postawić na dużym ogniu, doprowadzić do wrzenia. Wrzuć grzyby do durszlaka i dokładnie spłucz pod bieżącą wodą, lekko ściskając.
wróć linie do rondla, ponownie zalej czystą wodą, zagotuj i gotuj przez co najmniej 15 minut na średnim ogniu. Ponownie wrzucamy do durszlaka i myjemy, po czym gotujemy przez 45 minut na umiarkowanym ogniu. W trzecim odrzucamy grzyby, czekamy, aż lekko ostygną, a nadmiar płynu spłynie, wyciskamy je.
podczas gdy linie stygną, obierz i posiekaj cebulę, smaż ją na złoty kolor w oleju roślinnym. Pokrój grzyby nieco mniejsze, Dodaj do cebuli, wymieszaj. Na tym etapie posyp grzyby czarnym pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym), dodaj szczyptę gałki muszkatołowej, masło, śmietanę i mleko (lub wodę).
wymieszaj, gotuj wszystko razem przez około 10 minut. W razie potrzeby dodaj sól.
grzyby są gotowe. Podawaj je z ulubionym dodatkiem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Grzyby - 24 kcal/100g