duszona Barabulka w białym winie

pyszne i wykwintne danie z małej rybki morskiej! Poczęstunek dla krewnych! Ryba duszona w białym winie okazuje się bardzo smaczna i apetyczna. Zapach jest po prostu niesamowity. Możesz jeść samodzielnie lub podawać z przystawką.
ReinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 12 g
tłuszcze 29 % 6 g
węglowodany 14 % 3 g
127 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Oczyść rybę: odetnij głowy, wyjmij wnętrzności, usuń skrzela.
2. Obierz cebulę, czosnek i marchewkę. Pokrój cebulę w półpierścienie , czosnek w plasterki, marchewkę w plasterki.
3. Rozgrzej patelnię z oliwą z oliwek, podsmaż cebulę, aż będzie lekko złocista.
4. Dodaj czosnek, smaż razem przez kilka minut.
5. Napełnij goździki winem.
6. Pieprz cebulę i czosnek, włóż do niego marchewki, smaż, aż marchewki będą w połowie ugotowane(5 minut).
7. Wlej wino z goździkami na patelnię, dodaj liść laurowy, sól, pieprz.
8. Umieść rybę na patelni i gotuj wszystko razem do miękkości (nie więcej niż 10 minut) na umiarkowanym ogniu.
9. Pod koniec duszenia dodaj posiekane warzywa.

gotowe danie podawaj na gorąco i ciesz się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Barabulka - 117   kcal/100g

Podobne przepisy