duszona Barabulka w białym winie
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
1. Oczyść rybę: odetnij głowy, wyjmij wnętrzności, usuń skrzela.
2. Obierz cebulę, czosnek i marchewkę. Pokrój cebulę w półpierścienie , czosnek w plasterki, marchewkę w plasterki.
3. Rozgrzej patelnię z oliwą z oliwek, podsmaż cebulę, aż będzie lekko złocista.
4. Dodaj czosnek, smaż razem przez kilka minut.
5. Napełnij goździki winem.
6. Pieprz cebulę i czosnek, włóż do niego marchewki, smaż, aż marchewki będą w połowie ugotowane(5 minut).
7. Wlej wino z goździkami na patelnię, dodaj liść laurowy, sól, pieprz.
8. Umieść rybę na patelni i gotuj wszystko razem do miękkości (nie więcej niż 10 minut) na umiarkowanym ogniu.
9. Pod koniec duszenia dodaj posiekane warzywa.
gotowe danie podawaj na gorąco i ciesz się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Barabulka - 117 kcal/100g